Manastir Orahovica – pravoslavni svetionik Srba Slavonije

160

Manastir Orahovica se nalazi duboko u šumi, u jednoj uvali usred Papuka. Saborni hram manastira posvećen je Svetom Nikolaju Mirlikijskom.

– Zanimljivo je da je kult Prenosa moštiju svetoga oca Nikolaja u našem narodu započeo upravo ovde u ovom manastiru i odavde se raširio i u ostatak srpske crkve, u ostatak Pećke patrijaršije. Manastir Orahovica u našem narodu zaista ima posebno mesto, posebno i među našim Slavoncima koji su od svih manastira najvezaniji upravo za manastir Orahovicu. U njega je kao dete dolazio i patrijarh Pavle. Ovde imamo čak i fotografije iz tog perioda kada je on kao dete ovde dolazio i ovde crpio svoju pobožnost, ovde je crpio svoje poznanje Boga, ovde je crpio svoje poštovanje Sv. oca Nikolaja i ovde se formirao kao dete duhovno. Isto tako i sav naš narod koji je vezan za Orahovicu se ovde danas okuplja i duhovno se okrepljuje – rekao nam je prilikom proslave hramovne slave manastira vladika slavonski Jovan.

Ratnih devedesetih godina prošlog veka manastir Orah..

The post Manastir Orahovica – pravoslavni svetionik Srba Slavonije appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article