Mala Venecija istočne Srbije

76

Knjaževac je grad koji će svakog turistu oberučke prihvatiti. Sa jedne strane je moderan, a sa druge, nudi tradiciju i ljubav koje su njegovi stanovnici godinama gajili i stvarali. Na turističkoj mapi se visoko rangira, a iz godine u godinu broj stranih i domaćih turista je utrostručen, jer je proglašen za „Izuzetnu destinaciju Evrope

Ovaj simpatični mali grad u istočnoj Srbiji leži na dve reke, na kojima se nalazi čak sedam prelepih mostova. Od Beograda je udaljen 260 kilometara. Knjaževac nazivaju i „malom Venecijom“ zbog gondola koje su nekada plovile Timokom, kao i „malim Parizom“ zbog činjenice da je između dva svetska rata imao 100 stanovnika na jednu kafanu.

Mala Venecija istočne Srbije

Moderni trendovi i tradicija

Ovaj grad nazivaju i „malim Amsterdamom“ zbog živopisnih fasada u Staroj čaršiji.

Knjaževac, gravitira ka Staroj planini, gde se nalazi najmlađi ski-centar u Srbiji sa prvom gondolom u našoj zemlji. Grad predstavlja spoj modernih trendova i tradicije. Ako krenete od Knjaževca ka Staroj planini, proći ćete pored živopisne crkve Presvete Bogorodice iz 14. veka u Donjoj Kamenici, pored najstarije škole u ovom delu Srbije, škole Jove učitelja u Balta Berilovcu, gde se svake godine na Đurđevdan održava jedinstvena manifestacija „Molitva pod Midžorom“.

Mala Venecija istočne Srbije

Prvi pobednik EDEN konkursa

Zahvaljujući „Molitvi“, Knjaževac je 2014. godine, postao prvi pobednik EDEN konkursa u Srbiji i proglašen je za „Izuzetnu destinaciju Evrope“. To mu je donelo članstvo u Mreži izuzetnih destinacija Evrope, kao i pravo da se nađe na sajtu Evropske komisije.

Zavisno od afiniteta, ukoliko odlučite, u Knjaževcu možete i da se okupate na olimpijskom bazenu „Banjica“ koji se snabdeva termalnom vodom temperature 28 ºC, pokriven je balon-salom i radi i u zimskim mesecima.

Mala Venecija istočne Srbije

Ovaj grad se promoviše i zanimljivim sloganom „Od male Venecije do krova Srbije“.

Između zimske i letnje sezone Knjaževac pruža niz dodatnih zanimljivosti kroz manifestacije kao što su Festival kulture mladih Srbije koji je jedan od najstarijih na Balkanu, „Zvuci trube sa Timoka“, manifestacija koja od prošle godine ima status predtakmičenja za Sabor trubača u Guči i kao takva šalje svog pobednika na sabor, UTSP brdsko-planinski maraton koji svake godine na Staroj planini okupi po nekoliko stotina takmičara iz petnaestak zemalja regiona i čitavog sveta, ljubitelja prirode i trčanja u prirodi i niz drugih manifestacija lokalnog karaktera koje upotpunjuju turističku ponudu.

Mala Venecija istočne Srbije

Muzej dvopređnih čarapa

Muzej dvopređih čarapa iz perioda od 18. do 20. veka, postoji kao zasebna celina u Zavičajnom muzeju Knjaževac i jedinstvena je zbirka u svetu. Najveći broj čarapa prikupili su i zaveštali bračni par Vidosava i Svetozar Popović koji su bili učitelji u staroplaninskim selima još pre Drugog svetskog rata. O jedinstvenosti ovih čarapa govori podatak da je zbirka 1965. godine proglašena spomenikom kulture Srbije.

Grad Knjaževac, iako mali, ima dosta toga da ponudi svojim gostima. Visoko se rangira na turističkoj mapi kako Srbije tako i Evrope, pa zašto ne reći i sveta, jer Knjaževac je „Izuzetna destinacija Evrope“.

Tekst: Dragan Stanimirović

Fotografije: TOOK

Original Article