Majk Brković najzaslužniji igrač za status srpske košarke u svetu: “Pravoslavna vera me je vodila kroz ceo život”

65

Za Srbiju se uvek pričalo da je zemlja košarke, i još od vremena “Pistol” Pita Maravića do danas, kada NBA terenima “gazduje” Nikola Jokić, uvek je postojao neki košarkaš na “ić” koji je bio rame uz rame sa velikanima igre pod obručima.

No, malo ko zna da je među zaslužnijim igračima za status koji srpska košarka ima u svetu i momak po imenu Majk iz kanadskog grada Vindsor, a za ovu državu krajnje neuobičajenog prezimena – Brković.

Tokom karijere, Brković je nastupao za Lov Trojanse u Kanadi i Mičigen Stejt, i tokom karijere je postigao dovoljno uspeha da dobije mesto u Kući slavnih Vindsora. Razloga je mnogo – brojne titule u osnovnoj i srednjoj školi, ali povod je jedan konkretan događaj iz 1979. godine, kada je postao prvi Kanađanin koji je od prvog minuta zaigrao na finalnom meču NCAA šampionata.

Kako je Majk Brković dospeo u Kanadu?

“Moj otac Stevo je rođen u selu Necvijeće, odakle je otišao u Kanadu 1927. godine. Kada se vratio u to mesto 1955. godine, oženio je moju majku Ma..

The post Majk Brković najzaslužniji igrač za status srpske košarke u svetu: “Pravoslavna vera me je vodila kroz ceo život” appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article