Loznica – čuvarka srpske tradicije

142

Za Loznicu i njenu okolinu turisti kažu da je istinski posebna. Turizam je jedan od nosilaca privrednog razvoja, a turističku ponudu čine četiri područja i to – kulturno-istorijsko nasleđe, banje, planine i reke. Nalazi se u podnožju planine Gučevo, na desnoj obali reke Drine, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom

Lozničani su, pre svega, gostoprimljivi i privrženi svom zavičaju, ponosni na svoju vekovima stvaranu istoriju. Oni i danas brinu o očuvanju tradicije i kulture, govore najčistiji srpski književni jezik i pišu strogo ćirilicom. Za ovaj grad i njegovu okolinu možemo reći da je zavičaj velikana jer su u njemu rođeni reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić (Tršić, 1787. godine), utemeljivač srpske geografije Jovan Cvijić (1865) i slikar i likovni kritičar Mića Popović (1923).

Loznica – čuvarka srpske tradicije

Ekipa „TU“ magazina obišla je većinu znamenitosti ovog grada od oko 80.000 stanovnika i uverila se u sve njegove lepote.

Od Beograda do Loznice ima 139 kilometara. Čim smo stigli u ovaj grad u Podrinju, kako dolikuje, svratili smo u suvenirnicu i TOG Loznice kako bi nas uputili gde da idemo i šta da posetimo.

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije Grada Loznice za „TU“ magazin kaže da kada se priča o Loznici kao turističkoj destinaciji, ona se deli na četiri udarne celine.

Loznica – čuvarka srpske tradicije

– To su kulturno-istorijsko nasleđe Tršić, Banja Koviljača i naše prirodne lepote – reka Drina i planina Gučevo. Po broju poseta i noćenja Banja Koviljača je nosilac turizma u Loznici. Svim turistima uvek preporučujemo duži boravak u Loznici, jer se za jedan vikend ne mogu obići sve lepote našeg grada. Preporučujemo da tokom godine turisti dođu na nekoliko vikenda i tako sve obiđu. Loznica je grad velikana i na njih smo ponosni, kao i na današnje Lozničane – kaže Snežana Perić, koja nas i upućuje gde dalje krenuti.

Put nastavljamo ka Banji Koviljači, Tršiću, planini Gučevo, zatim ka obali reke Drine, manastiru Tronoša, kao i mnogim etno-domaćinstvima.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je od centra Loznice udaljena šest kilometara i za nju možemo reći da je jedna od najlepših, najlekovitijih i najmodernije uređenih banja u Srbiji. Pored odličnih klimatskih uslova, bogata je izvorom termomineralne vode, kao i lekovitim blatom. Prvi smeštaj izgrađen je davne 1858. godine. Danas je jedno od najsavrmenijih turističkih mesta sa raznovrsnom i bogatom ponudom hotela, restorana, odmarališta i domaće radinosti. U novijoj ponudi prednjači moderan velnes centar Specijalne bolnice. Ponosi se jednim od najuređenijih parkova Srbije, koji se prostire na čak 40 hektara i u čijem se centru nalazi grandiozna fontana.

Loznica – čuvarka srpske tradicije4

Selo Tršić

Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića i nalazi se sedam kilometara od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost. U njemu se nalaze: Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati, kao i Vukovo imanje na kojem je izložena Vukova spomen-kuća.

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na njegov život i delo. Centralni program se tradicionalno održava u septembru, u nedelju, uoči Male Gospojine, u Tršiću.

Loznica – čuvarka srpske tradicije

Planina Gučevo

Gučevo je planina koja, pored svog istorijskog značaja, pruža idealne uslove za razvoj sportsko-rekreativnog i izletničkog turizma. Na Crnom vrhu (779 metara) nalazi se spomen-kosturnica oko koje je uređen vidikovac sa kojeg se pruža predivan pogled na Banju Koviljaču, Loznicu i Drinu. Spoj netaknute prirode, guste borove šume, čistog vazduha, uređenih staza i terena kao i ugostiteljska ponuda čine da ova planina postaje sve atraktivnija za pešake-planinare, bicikliste, bajkere, džipove, kao i ljubitelje ekstremnih sportova.

Loznica – čuvarka srpske tradicije3

Reka Drina

Reka Drina je po mnogo čemu jedinstvena. Smaragdnozelene boje, krivudava, stvara predivne šljunkovite plaže na kojima lokalno stanovništvo i turisti pronalaze osveženje u toku leta. Najpopularnija je „Žićina plaža“ duga nekoliko kilometara, a njeni brzaci su idealno mesto za ribolovce. Na Drini se održava i međunarodna regata „Drina je samo jedna“, i to od Malog Zvornika do Banje Koviljače.

Loznica – čuvarka srpske tradicije

Manastir Tronoša

Manastir Tronoša je od Loznice udaljen 17 kilometara. Osnovan je 1317. godine kao zadužbina kraljice Katarine supruge kralja Dragutina. Ispred manastira se nalazi kapela Svetog Pantelejmona sa česmom „Devet Jugovića“ koju je narod Podrinja izgradio u čast Jug Bogdana i njegovih sinova. Legenda kaže da su ovi srpski junaci pred odlazak u Kosovski boj prenoćili u njoj i napili se vode sa obližnjeg izvora.

Loznica – čuvarka srpske tradicije

Etno-domaćinstva

U Loznici tradicija ne samo da se spominje, već se i živi, a dokaz za to su i brojna seoska domaćinstva koja su odlučila da svoje kapije otvore turistima. Najpoznatije etno-selo je „Sunčana reka“ u Banji Koviljači, „Konak Milica“ i „Konak Mišić“ u Tršiću, „Tronoški vajati“ u Koreniti, etno-selo „Milutinović“ u Trbušnici i druga. Domaćini su vredni i gostoljubivi, objekti lepo uređeni, služe se raznovrsna zdrava hrana i hladna izvorska voda.

Loznica – čuvarka srpske tradicije

Loznicu i njenu prelepu okolinu veoma je teško opisati u jednom tekstu. Pored svega što smo nabrojali, ovaj grad nudi aktivan odmor, razne atrakcije, kao i mnogobrojna izletišta. Ono što svakako preporučujemo jeste da Loznicu natenane, sa porodicom ili prijateljima, obiđete i uživate u svim čarima koje nudi.

Tekst: Dragan Stanimirović

Fotografije: Dragan Stanimirović i TOG Loznice

Original Article