Lišane Tinjske – Selo zatrpano smećem više od dve decenije

127

Lišane Tinjske su naseljeno mesto u sastavu grada Benkovca i pripadaju Zadarskoj županiji. Na popisu stanovništva iz 1991. godine, naseljeno mesto Lišane Tinjske imalo je 375 stanovnika, od čega su Srbi činili više od devedeset procenata. Procentualno ta situacija i danas je nepromenjena, ali je u Lišanima Tinjskim svega oko šezdeset stanovnika većinom starije starosne dobi. Ono što im je, pored sve manjeg broja ljudi koji su se vratili da žive u selu, jedan od najvećih problema sa kojim se bore godinama nakon rata, jeste šut, građevinski otpad i smeće koji su, nakon obnove obližnjih hrvatskih sela završili upravo na njihovim imanjima.

Iako je ta slika novonastalih deponija, stvorenih bez ičijeg znanja, dozvole ili samo pristanka, prvobitno bila u ravni sa porušenim i devastiranim kućama, vremenom su ih zemlja, rastinje pa i sam protok vremena donekle učinili manje primetnim. Pokušali su, kažu meštani Lišana, na sve moguće načine da izmole od lokalnih vlasti da im se sav taj otpad odv..

The post Lišane Tinjske – Selo zatrpano smećem više od dve decenije appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article