Leon Tomašić, direktor kompleksa Terme Dobrna

29

Pandemija je negativno uticala na turizam u čitavom svetu, ali je jedan njegov poseban deo, medicinski turizam, dobio priliku da menjajući i prilagođavajući svoje usluge, direktno utiče na novonastalu situaciju. O iskustvima sa tim i planovima za budućnost, razgovarali smo sa direktorom Termi Dobrna, Leonom Tomašićem.

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju? LT: Čini se da svi u ovom trenutku imamo nekakvo iskustvo u vezi korona virusa i epidemije, tim pre jer mi pripadamo turističkom i medicinskom segmentu. U Termama Dobrna smo vrlo zadovoljni što imamo vrhunsku medicinsku ekipu specijalista i doktora koji vrlo dobro poznaju protokole propisane od strane države i institucija. Što je još važnije, oni znaju kako da našim protokolima osiguramo vrhunsku uslugu i zdravlje svih naših gostiju, pacijenata i zaposlenih.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao i šta ste prvo promenili u vašem poslovanju? LT: U proleće je uticaj virusa na Terme Dobrna i ukupno na turizam u čitavoj Sloveniji bio izuzetno negativan. Naš rad, naša ponuda i naš angažman na poslu su odjednom potpuno stali. Sve je bilo zatvoreno. U početku smo svi bili malo u šoku, nije bilo iskustva, ni očekivanja da će se desiti bilo šta takvo. Nakon kratkog vremena smo ovu situaciju iskoristili za naše dobro i počeli sa prikupljanjem ideja, predloga i planova kako bi bili bolji i kako bi našu ponudu izdvojili od ponuda ostalih termi, well, medico well i ekskluzivnog boravka. Tako smo počeli sa generalnim renoviranjem naših hotelskih soba i programa smeštaja. Pored toga je izgrađen naš novi hotel, Boutique Hotel Dobrna, koji trenutno predstavlja sam vrh luksuznog i jedinstvenog smeštaja, uz podršku istorije Termi Dobrna, koja datira iz 1403. godine. Takođe smo iskoristili ovo vreme da renoviramo naš predivan objekat, Vila Higiea sa 4 zvezdice i 33 sobe. To je samo deo našeg angažmana i ostvarivanja nove ponude gostima koji dolaze kod nas.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije? LT: Trenutna situacija sa korona virusom kod nas ne dozvoljava rad turističkog sektora, ali medicinski segment može raditi po nazorima države Slovenije i institucija. Tako trenutno radimo na negde 50% naših kapaciteta u medicinskom segmentu. U okviru toga imamo program koji tretira lajmsku boreliozu, Metabolic program i mnogo drugih specijalnih medicinskih programa koje gost ne može da dobije ni na jednom drugom mestu u Sloveniji, a verovatno ni bilo gde u ovom delu Evrope. U ovom trenutku preduzeće, Terme Dobrna ima ograničen rad, ali rad u medicinskom segmentu nam daje mogućnost da veliki deo našeg radnog vremena provodimo u samom preduzeću, šta je sada manje-više retkost u segmentu turizma.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu? LT: Da ponovim da pre svega želimo da ovu krizu iskoristimo za naše dobro, u smislu, da razmišljamo šta ćemo uraditi da oduševimo naše goste novom, još boljom ponudom onda kada se situacija sa pandemijom smiri. Tako smo pre mesec dana počeli da gradimo novi vrhunski luksuzni smeštaj u Termama Dobrna sa šest nad-standard apartmana, koji su u proseku veći od 50 m2 i gde će svaki od njih imati vlastiti wellness sa finskom saunom, outdor finskim kupatilom i vlastiti dovod termalne vode u kupatilo, direktno iz termalnog izvora Termi Dobrna. Naravno, tu je još mnogo više planova za narednu godinu i na području ostalih hotelskih kapaciteta, bazena, medicinske ponude, kao i well ponude. Želimo da iz ove situacije u svakom segmentu izađemo sa boljom uslugom i boljom opremom za izvođenje usluge, kao i da podignemo sam nivo smeštaja.

Original Article