Lampredotto, pravi ukus Firence

78

Lampredotto panino je mnogo više od obične ulične hrane, to je institucija. Tradicija kaže da se u ovom kultnom klasiku ulične hrane može uživati samo na ulici, i tu nema pregovora. Jede se “s nogu”, na vespi ili u automobilu

Za lampredotto kažu da je pravi ukus Firence i cele Toskane. Gotovo svaki italijanski grad ima uličnu hranu kao svoj zaštitni znak. Takav slučaj je i sa firentinskim lampredotto panino specijalitetom. Ova hrana je prava ikona, u rangu sa ostalim znamenitostima u gradu, kao što je Palazzo Vecchio.

Uživati u lampredotto panino hrani znači imati pravo iskustvo sa Firencom. To je jelo koje simbolizuje duh grada i duh Toskane uopšteno u formi hrane. Razlog je taj što je to pravi primer cucina povera, odnosno primer skromne seljačke hrane.

Lampredotto, pravi ukus Firence (1)
Photo: iStock

Takva hrana se sastoji od “preostalih” namirnica, kao što je slučaj i s mnogim drugim poznatim italijanskim jelima. Ono što se trenutno nalazi u kuhinji, to se koristi, mahom se radi o ostacima obroka od prethodnih dana. U ovom slučaju se radi o delovima životinja koji su se ređe koristili kod bogatih porodica i plemića, koje su siromašniji pametno iskoristili praktično umesto mesa.

Što je lampredotto?

Lampredotto se pravi od iznutrica, tačnije od kravljeg želuca koji se kuva sa raznim začinskim biljem kako bi bio mekan i dobro začinjen. Sve to se kasnije grubo izreže i stavi na hleb ili u lepinju, koja se pre toga dobro natopi sosom od kuvanja. Od dodataka obično ide samo so i biber. Retko kod se može pojesti serviran u tanjiru, čak i u restoranu ukoliko ne naglasite dolazi u formi sendviča.

Samo ime prema legendi dolazi od vrste ribe koja podseća na jegulju, lamprede. Iako ova riba ima prilično zabrinjavajuć izgled, u prošlosti se smatrala pravim gurmanskim specijalitetom koji se služio na dvorovima.

Svakodnevno firentinsko stanovništvo očito nije imalo pristup tako sofisticiranom jelu, pa su izmislili alternativu. Na kraju, estetika samog jela se gotovo poklopila sa plemićkim da je naziv ostao donekle isti.

Lampredotto, pravi ukus Firence (1)
Photo: iStock

Otplatite kredit banci sirom, saznajte više.

Većina lampredotto sendviča danas se služi sa zelenim umakom na bazi peršuna i belog luka sa maslinovim uljem. On se može kupiti svuda po gradu, i predstavlja pravi delikates, iako ne uzgleda baš tako. Ukratko, ako ste u Firenci u šetnji, probajte, kažu da niste iskusili taj grad na pravi način ukoliko niste pojeli bar jedan lampredotto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Lampredotto, pravi ukus Firence se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article