Lacoste i Markiz de Sad – jedna zaboravljena Francuska

74

Na jugu zemlje u slavnoj Provansi, na oko 40 kilometara od Marselja, nalazi se naselje Lacoste, u istoriji napoznatije po tome što je u njemu živeo čuveni Markiz de Sad

Ovaj deo Francuske je upravo ono što se i očekuje od jedne takve zemlje, a Lacoste je tipično provansalsko selo smešteno na zelenom brežuljku. Ovaj položaj obezbeđuje predivan pogled iz dvorca na ravnicu Bonnieux, Le Mont Ventoux i Les Alpes.

Selo je mestašce utopljeno u istoriju i baštinu koja je inspirisala mnoge domaće umetnike, ali i posetioce širom sveta. Ovde je sve tako fino spakovano u jednu pravu turističku poslasticu, počevši od arhitekture, crkve iz 12. veka, renesansnih fasada i dekoracija, preko elegantnog zvonika koji nam stiže iz 18. veka, pa do gostoprimstva i francuskih đakonija.

Naselje je prošarano šarmantnim malim kaldrmisanim ulicama koje prave romantičan lavirint prostirući se kroz grad, preko koga sa radošću možete otkriti Lacoste korak po korak, selo koje je zadržalo svoj pravi karakter.

Dvorac Lacoste, koji je pripadao Markizu de Sadu, sada je u vlasništvu Pjera Kardena. U starom kamenom dvorcu organizuju se poznati muzički i pozorišni festivali.

Ovaj kraj je, naravno, poznat i po vinogradima koje je moguće posetiti i probati fino francusko vino, a za uživanje u večerima tu su lokalni kafići i restorani.

Original Article