Kvarnerski raj za jedriličare

26

Kvarnerski zaliv i nautika – šta ih spaja?

Kvarner je podneblje u kojem je jedno od glavnih zanimanja u prošlosti bilo ribarstvo, brodogradnja ili jedrenje. Očuvanjem pomorske baštine i tradicije „ploviti se mora“, danas smo ponosni vlasnici najlepših nautičkih transverzala na Mediteranu

Izloženost suncu i broj sunčanih sati u godini, temperatura mora i vazduha, smer i brzine vetrova čine Kvarnerski zaliv gotovo idealan za nautičare. Kada tome pridodamo još netaknutu prirodu, slike prošlosti i luksuzno uređene marine duž obale i kvarnerska ostrva ili pak male gradske lučice i portiće, tada Kvarnerski zaliv postaje deo mora gde milje prolaze kao sekunde.

Autor: Frank Heuer

Imajući tako dugu tradiciju povezanosti sa morem i uživanjem u njegovim lepotama ne iznenađuje činjenica da neki od najboljih svetskih jedriličara i windsurfera dolaze baš iz ovih krajeva. Kvarnerski arhipelag je kao stvoren za zatezanje jedara – otisnite se na more i osetite slobodu, uz pratnju delfina koje ćete sigurno sresti na svom morskom putu oko Kvarnera.

Dajemo vam nekoliko naših preporuka za višednevno opuštanje na moru:

Iznajmite jedrilicu u marini u Ičićima, pokraj Opatije. Pre nego što krenete put ostrva Cresa, svakako preporučujemo šetnju po Opatijskoj rivijeri, a nakon toga uživajte u pogledu na Biser Jadrana sa mora. Krenete li uz obalu prema Brseču, a potom kroz kanal Vela Vrata, u plovidbi ćete imati prilike da vidite stare gradiće poput Lovrana, Mošćeničke Drage, koji se nalaze u podnožju velebne planine, Parka prirode Učka. Zapadna strana Cresa ispunjena je uvalama nepristupačnim automobilom, te je savršeno mesto za popodnevno kupanje. Noćenje je u marini Cresu.

Sledeće odredište je Mali Lošinj, ali nemojte zaboraviti da ploveći uz obalu Cresa uživate u pogledu na Lubenice – mesto smešteno na 378 m visokoj litici, kao i da posetite Modru Špilju. Za ručak možete odabrati peščano ostrvce Susak koje ima predivne peščane plaže (retkost na kamenitom Kvarneru), vrhunsko crveno vino i jedinstvenu narodnu nošnju. Prenoćite na sigurnim sidrištima u Iloviku, ostrvcetu lošinjskog arhipelaga.

Treći dan, posvetite samo mirnoj, opuštajućoj plovidbi. Ukoliko uhvatite pogodan vetar, zategnite jedra i usmerite kurs prema gradu Rabu na istoimenom ostrvu. Renesansni grad dočekaće vas pogledom na četiri poznata zvonika koja označavaju ulazak u grad. Budite deo čuvene manifestacije „Rabska fjera“ koja nas običajima i životom vraća u prošlost. Predlažemo da probate specijalitete poput rabske torte ili hobotnice pod pekom. Noćenje je na vezu u gradu Rabu.

Sledeća vaša destinacija može biti Punat, na Krku. Povidba do Punta vodiće vas uz kameniti i kršni deo Krka, prolazeći pokraj ostrva od kojih je jedno i Prvić. Udobno ćete se smestiti u marini Punat, degustirati puntarsko maslinovo ulje, vrbničku žlahtinu i krčku pršutu. Ujutro pre polaska za Opatiju, predlažemo posetu ostrvcetu Košljun na kojem se nalazi Franjevački samostan poznat po bogatoj knjižnici sa oko 30.000 knjiga, a najstarija inkunabula je iz 1471. godine.

Povratak u uvek elegantnu Opatiju zaključite gourmet večerom u jednom od vrhunskih restorana kako bi vam plovidba morem, uz ukuse i mirise Kvarnera ostala u najlepšem sećanju.

Autor: Antonio Pavela

U plan plovidbe možete ubaciti i posetu Rijeci, Evropskoj prestonici kulture u 2020. godini i potom nastaviti plovidbu prema Crikvenici i Novom Vinodolskom u kojem će vas dočekati novoizgrađene elegantne marine, opremljene svime što nautičarima treba, od goriva do servisa. S Crikveničko-vinodolske rivijere se zatim možete otisnuti prema ostrvima, te zaokružiti četiri kvarnerska ostrva.

Šta more čini našem zdravlju? Sasvim je sigurno, privlačnost morskog ambijenta i kupanja u moru nije samo uživanje već je snažno utemeljena i na njegovim zdravstvenim učincima: ono je izvor hidratizacije, reguliše jone, opskrbljuje nas vitaminima, mineralima, oligoelementima i aminokiselinama, osnažuje metabolizam i stimuliše njegove odbrambene funkcije.

Po povratku kući, budite sigurni da ćete osetiti blagodati izreke „ploviti se mora“!

Ovaj članak Kvarnerski raj za jedriličare se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article