Kulturni put, manje poznata Italija

99
kulturni-put,-manje-poznata-italija

Dok većina turista već sad bira Veneciju, Milano ili Torino za svoju posetu, Italija se užurbano sprema za novi turistički hit. Ove godine oni pripremaju iznenađenje u vidu dve često zanemarene destinacije koje su nepravedno van standarnih turističkih mapa

U Italiji će ove godine dva grada biti centri kulturnih događanja, festivala i izložbi. Oni su do sada bili ispod uobičajenog turističkog radara, ali će to od sada sve biti promenjeno. Njih povezuje i Kulturni put, nova pešačka ruta koja na poseban način promoviše ova dva italijanska grada u usponu.

Bergamo i Breša, gradovi iz regije Lombardija, dele ovogodišnju tutulu prestonice kulture za 2023. godinu. Oba grada su udaljena kratkim vožnjama vozom od Milana, i ove godine pripremaju spektakularan program kulturnih događanja, što ih čini možda i najboljim destinacijama za posetu u ovoj godini, navodi Euronews.

Zašto treba posetiti Brešu i Bergamo?

Bergamo je grad sa dva lica i dva karaktera. Jedan je sačinjen od srednjovekovnog starog jezgra Città Alta, dok drugi čine široki bulevari modernog Città Bassa dela grada. “Gornji” grad, kako se naziva stariji deo, je lavirint popločanih ulica koje okružuju savršeno netaknute zidine iz 16. veka.

Sa stenovitog vrha Città Alta možete žičarom doći do trgova s drvoredima i širokih ulica donjeg grada. Iako manje posećen, ovaj deo grada će tek zablistati, ovogodišnji program i događanja nagovoriće turiste da ga istraže i bolje upoznaju.

Bergamo i njegova okolina su idealne destinacije za sve one koji vole umetnost, kulturu ili sport, zahvaljujući odličnim turističkim sadržajima. Turizam je u tom kraju u osnovi baziran na pravim remek-delima, bilo istorijskim bilo prirodnim, što ga čini zaista vrhunskom destinacijom za siti brejk.

Breša je drugi grad po broju stanovnika u regiji Lombardija nakon Milana. Njegovo živahno središte je svojevrsno vizuelno putovanje kroz najmoćnije italijanske epohe. Tu su elegantne rimske ruševine, veličanstven srednjovekovni dvorac, renesansne palate savršenih proporcija i impozantne racionalističke strukture.

Ovaj grad je jedan od najlepših istorijskih centara u regionu, često nepravedno zanemarivan zbog mnogo poznatijeg Milana. U Breši treba obavezno posetiti Piazza della Loggia, najlepši trg iz 15.veka, katedrale, stari rimski put i muzeje. Breša je divan i raskošan grad, ponajviše prijateljski raspoložen prema gostima, i prava je šteta ne posetiti ga.

Camino, Kulturni put

Ove godine, turisti koji se odluče da posete ova dva grada mogu pratiti jedan novi itinerer posebno osmišen kako bi povezao dve destinacije. U pitanju su dve nove održive rute za putovanje iz jednog grada u drugi. Između Bergama i Breše zacrtane su dve rute “sporog” turizma, jedna za bicikliste i jedna za pešečenje.

Camino je staza za pešačenje od 120 kilometara. Ukoliko se odlučite za taj sadržaj, dobićete i preporuku za meste gde da se zadržite i gde da prespavate, pošto je u pitanju jednonedeljno putovanje. Ova ruta vijuga kroz zelena brda i doline Lombardije koju upotpunjuju mesta sa očaravajućim pogledima i kulturnim stajalištima.

Najskuplje turističke destinacije sveta, saznajte više.

Ova se staza takođe spušta do obale Lago Iseo, skromnog jezera koje se opet često zanemaruje zbog daleko poznatijih jezera Komo i Garda. Deo puta nosi naziv Strada del Vino, jer staza tu prolazi kroz poznatu vinogradarsku regiju Franciacorta. Staze su okružene bogatim vinogradima i ponekom belo okrečenom vilom u kojoj možete degustirati vina koja oni meštani proizvode. Pored toga, staze imaju jako puno mesta za zaustavljanje, gde turisti mogu upoznati tiha kamena sela ili stara utvrđenja, kao i ljubazan narod.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Kulturni put, manje poznata Italija se pojavio prvo na TU magazin.