Krompir – ukusna, praktična i zdrava namirnica

186

Krompir, zajedno s pirinčem, kukuruzom i pšenicom, jedna je od najraširenijih i najviše uzgajanih prehrambenih kultura u svetu. Potiče iz Južne Amerike, gde su španski osvajači otkrili krompir u 16. veku i doneli ga u Evropu

Krompir je tokom istorije postao jedan od najvažnijih izvora hrane na planeti. U doba gladi, uspešna ili neuspešna berba krompira često je bila bukvalno pitanje života ili smrti.

Krompir je zdrav

Potrošači širom sveta danas posvećuju pažnju zdravlju više nego ikad, a ova namirnica je zaista zdrava. Krompir sadrži važne hranjive materije koje unosimo bez nepotrebnih kalorija. U samom krompiru nema gotovo nikakve masti, pa je gojenje (samo) od krompira u stvari mit.

Postoje razne vrste krompira

Krompir je kultura koji se lako uzgaja. Prema nekim izvorima, postoji čak tri hiljade različitih sorti, i svaka ima svoj karakter. Pored ukusa, i boja može varirati, od kremasto-bele do sunčano žute, crvene ili ljubičaste boje.

Izbor je na vama

Prilikom odabira krompira za vaš posao, vrlo je važno odrediti na koji ćete način krompir pripremati. Mnogi pojedinci, ali nažalost i profesionalni kuvari, biraju pogrešnu vrstu za kuvanje, prženje ili pečenje.

Osim toga, treba znati da se kod nekih sorti ukus se takođe menja iz sezone u sezonu ili čak iz regije u regiju, i to sve zavisi od zemljišta i metoda uzgoja, kao i od vremenskih i klimatskih uslova. Na primer, krompir kultivisan u zemlji bogatoj glinom obično je tamnije boje, i ukusniji je od krompira kultivisanog u peskovitom zemljištu.

Krompir - ukusna, praktična i zdrava namirnica

Najbolje sorte krompira

Odabir prave vrste za pravu pripremu nije lak zadatak, i ovih deset najboljih može vam poslužiti kao vodič.

1. Najpoznatiji i najprodavani krompir u Evropi uvek ostaje Bintje. To je višenamenski krompir, posebno dobar za pire ili za prženje. Ako ne pronađete Bintje, onda je Agria savršena alternativa.

2. Exquisa se smatra krompirom koji možete koristiti za sve. Ovaj krompir sa svojim žućkastim mesom ima čvrst sastav i karakter. Idealan je za kuvanje i za pečenje.

3. Charlotte se takođe preporučuje svima. Kad se skuva, ovaj krompir možete lako izrezati na kriške koje možete dodatno obraditi u rerni ili već po potrebi. Odličan je za salate.

4. Eigenheimer ima ovalni oblik i svetlo je žute boje. Ova sorta ima ukus koji je mnogima dopadljiv, idealan je za pire i za kuvanje na pari.

5. Irene je krompir sa crvenom korom i izraženom mekom aromom. Ovaj krompir je malo teže pronaći, ali ga definitivno vredi potražiti jer se on može dugo čuvati. Njega ne treba kuvati, jer tako gubi sve ukuse i strukturu, ali je zato idealan za sve ostale načine pripremanja.

6. Francine ima takođe crvenu koru, sličan je prethodnom, i priprema tako što kora ostaje, kako bi na tanjiru boja došla do izražaja.

7. Vitelotte je odličan krompir za čuvanje, i ima puno potencijala, međutim, mana je cena, dosta je skuplji od ostalih. Ovaj ljubičasti krompir je prava poslastica, odlično se slaže sa voćem, jabukama na primer, i ide u brojne salate. Nazivaju ga još i “krompirom-tartufom”, što dovoljno govori o kakvom se krompiru radi.

8. Nicola je čvrst krompir sa puno “pulpe”. Zbog svog prijatnog, “masnog” ukusa, on se često koristi, lako se skladišti, i može se koristiti za gotovo svaku priliku.

9. Firstfruits (mladi krompir) je krompir koji stiže već u letnjim mesecima. Ne možete ga dugo čuvati, pa je malo nezgodno što morate odmah da ga upotrebite. To je čvrsti, svestrani krompir s ukusnim mesom, ali nije posebno zgodan za prženje.

10. Ratte je krompir u obliku suze, zlatan spolja i iznutra. Neki ne smatraju oblik privlačnim i praktičnim, ali ukus je tu najbitniji. Ovaj čvrsti krompir se obično priprema zajedno sa korom.

Čuvajte na hladnom

Vitamini u krompiru osetljivi su na toplotu, vazduh, svetlost i vlagu. Krompir čuvajte na hladnom, tamnom i suvom mestu. Temperatura od 7 stepeni Celzijusa je idealna. Ako ih previše hladite, brže će se osušiti i skrob će se pretvoriti u šećer.

Pomfrit

Deo o krompiru naravno nije potpun, a da se ne spominje i čuveni nacionalni ponos Belgijanaca, pomfrit. Belgijanac jednostavno ne može bez pomfrita. Idealne vrste za prženje su krupni, brašnasti krompiri, Desirée, Première i Santé su među najpoznatijim vrstama, pored Bintje i Agria sorti.

Original Article