Kolobraro, grad-baksuz na jugu Italije

56

Na jugu italije, između zelenih brežuljaka, svoje mesto pod suncem je našao mali grad Kolobraro. Putnicima izgleda kao pravi raj, nešto što se može videti samo na razglednicama, međutim, Italijani ne misle baš tako

Na otprilike dva sata vožnje od Barija nalazi se Kolobraro, naselje u okrugu Matera u kom živi nešto više od 1.200 stanovnika. Ovde je život neka posebna priča, ljudi imaju neki svoj ritam, a turisti su i više nego dobrodošli. Međutim, ako odlučite da ga posetite, nemojte izgovarati njegovo ime.

U Italiji postoji verovanje da ukoliko izgovorite ime grada, Kolobraro, možete navući na sebe nesreću, u najmanju ruku neki baksuzluk koji vas može dugo pratiti. Umesto njegovog imena, Italijani izgovaraju samo prvo slovo K, ili ga oslovljavaju sa “onaj grad”.

Prema legendi, prokletstvo prati grad od samog njegovog nastanka, ali je bilo uspavano sve do početka 20. veka kada su ga probudili, ni manje ni više, jedan advokat i jedna veštica. Advokat je navukao prokletstvo na sebe i grad svojim oholim i nadmenim ponašanjem, a ostatku priče doprinela je grupa lokalnih žena koje su se navodno bavile crnom magijom, a predvodila ih je La Cattre, starica koju su smatrali čarobnicom.

Da stvar bude još interesantnija, grupa istoričara i antropologa je pokušala da naukom odgonetne šta se dešava u gradu, ali su i oni nakon nekoliko loših dešavanja napustili grad u velikoj žurbi.

Meštani su sve ovo iskoristili kako bi promovisali grad, i kako bi mogli da preko godine organizuju nekoliko festivala posvećenih vešticama i magiji.

Original Article