Kolo srpskih sestara – Najaktivnija srpska organizacija zapadne Slavonije

154

Društveni, kulturni i verski život Srba u zapadnoj Slavoniji primetno je živnuo poslednjih godina uz brojna dešavanja i manifestacije na kojima se zajednica okuplja, bilo da se radi o obeležavanju nekih značajnih datuma, bilo da se radi o obnavljanju crkava ili očuvanju identiteta. Sva ta okupljanja organizuju ili manjinska veća ili parohije unutar Eparhije pakračko-slavonske, a ona su nezamisliva bez organizacije Kolo srpskih sestara iz Medara i Trnave. Gde god da se nešto dešava na prostoru od manastira Jasenovac na zapadu do manastira Orahovica na istoku, žene iz ovog udruženja tu su da pomognu.

Sve je počelo pre 12 godina kada se iz susedne Bosne i Hercegovine u rodni kraj vratila Ranka Milojković koja je u Bosanskoj Gradiški bila aktivna u humanitarnom udruženju Kolo srpskih sestara. Po istom modelu ona tada počinje da okuplja žene iz Medara i Trnave koji su dva praktično spojena sela, ali se nalaze na području dve različite opštine. Medari pripadaju Dragaliću, a Trnava Gornjim B..

The post Kolo srpskih sestara – Najaktivnija srpska organizacija zapadne Slavonije appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article