Ko najviše ugrožava ugostitelje i kakva ih budućnost čeka?

67

Prema rezultatima istraživanja globalnog instituta McKinsey o budućnosti rada u Evropi i uticaju koronavirusa na ugostiteljstvo, gotovo trećina radnih mesta biće ili robotizovana ili u potpunosti ukunuta

Više od 50 miliona radnih mesta u EU biće robotizovano do 2030. godine, što je u direktnoj vezi sa epidemijom koronavirusa, pa se očekuje da će preko 20% radnika morati da traži nove poslove, odnosno da se prekvalifikuje.

Studija instituta je pokazala je 26% zaposlenih direktno ugroženo, odnosno oko 59 milona ljudi biće suočeno sa ekonomskim posledicama epidemije virusa i restriktivnim merama, smanjenjem radnih sati i zarade, ili sa privremenim ili stalnim prestankom radnog odnosa.

Osim toga, radna mesta su takođe ugrožena i zbog sve prisutnije automatizacije poslova,odnosno uvođenja robotike u poslovanje, što će u najvećoj meri pogoditi tri sektora, trgovinu, proizvodnju i ugostiteljstvo. Ukoliko dođe do smanjivanja ekonomskih aktivnosti u ovim sektorima, sasvim je jasno da će to direktno uticati na budućnost poslovanja.

Naručivanje hrane, lično preuzimanje na pultovima, kozumiranje kod kuće, restriktivne mere održavanja distance i zabrane okupljanja ljudi, nemogućnost prodaje hrane i pića, zatvaranje hotela, plaža kao i svih ostalih objekata i površina samo su neki od faktora koji će transformisati ugostiteljstvo, a samim tim i budućnost zaposlenih.

Automatizacijom određenih poslova, usporavanjem pa čak i gašenjem nekih ekonomskih aktivnosti dovešćemo direktno do smanjenja broja radnih mesta i to će ubrzati proces stvaranja novih zanimanja. Koja će to zanimanja biti, i šta će se desiti sa starim dobrim zanimanjima za kojima više neće biti potrebe, ostaje da se vidi.

Original Article