Ko ima najdužu letnju sezonu u Evropi?

6
ko-ima-najduzu-letnju-sezonu-u-evropi?

Kipar nudi kvalitetan i dobar odmor na malo manje poznatom Mediteranu, prožet toplim vremenom, čistim morem i istorijom. Osim toga, malo ko zna da Kipar nudi beskrajno leto, jer ima jednu od najdužih letnjih sezona u Evropi. Na Kipru se, tako kažu, kupa u moru kad se na drugim destinacijama već priprema garderoba sa dugačkim rukavima

Kipar ima verovatno najdužu letnju sezonu u Evropi. Svako ko se nađe na ovom predivnom ostrvu ima utisak da se ne radi o Mediteranu, pitomom i finom. Prvi utisak je potpuno drugačiji, jer je zbog vrućine i sunca utisak kao da se nalazite u ekvatorijalnom žarkom pojasu. Sunce je izdašno, a temperature visoke i utisak je da to prilično dugo traje, skoro do decembra.

Ovo ostrvo je prava mediteranska  idila čija letnja sezona traje komotno od maja do kraja septembra. Međutim, gotovo izvesno je da se sezona može produžiti, jer su temperature čak i u oktobru savršene za kupanje, što najavljuje i kasnu sezonu.

Kipar se može pohvaliti sa čak 340 sunčanih dana godišnje, a zahvaljujući svom jugoistočnom položaju u Sredozemnom moru, plaže na ostrvu pozivaju turiste čak i u novembru. Tada nema gužvi, a more je idealno za kupanje, jer sunce tada odlazi na svoj godišnji odmor.

Kipar definišu visoke temperature, nebo bez oblaka i rashlađujući povetarac koji dolazi s mora. Sve to je idelno za kupanje, sunčanje i sve aktivnosti koje uključuju more, od jedrenja do ronjenja. U vrhuncu sezone sva arheološka nalazišta treba obilaziti rano ujutru ili u kasno poslepodne, izbegavajući najtopliji deo dana.

Ostrvo je bilo naseljeno još od neolita, a tokom bronzanog doba postalo je važan centar za proizvodnju i trgovinu, što mu je donelo bogatstvo i značaj. Tokom vremena, Kipar je bio pod vlašću mnogih velikih carstava. Grčki kolonisti doneli su svoju kulturu i mitologiju, dok su Rimljani, Vizantinci i Osmanlije dodatno obogatili njegovu kulturnu baštinu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kulturna raznovrsnost Kipra je očigledna u arhitekturi, umetnosti, muzici i kuhinji. Gradovi kao što su Nikozija, Limasol i Larnaka nude kombinaciju antičkih ruševina, srednjovekovnih dvoraca i modernih građevina. Kiparska gastronomija, sa svojim ukusnim specijalitetima kao što su meze, halumi sir, jagnjetina ili ratluk odražavaju bogatstvo različitih uticaja koji su oblikovali ostrvo kroz vekove.

Kipar je posebno mesto gde se prepliću istorija, kultura i prirodne lepote. Njegova bogata prošlost, raznovrsna tradicija i zadivljujući pejzaži čine ga destinacijom koja pruža neverovatno iskustvo svakom posetiocu. Kao veza između Istoka i Zapada, Kipar nastavlja da bude simbol kulturne razmene i harmonije, privlačeći ljude iz svih krajeva sveta svojom jedinstvenom pričom i lepotom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Ko ima najdužu letnju sezonu u Evropi? se pojavio prvo na TU magazin.