Kladovo – grad koji čuva plavi Dunav

154

Kladovo kao retko koji grad u Srbiji može da se pohvali svojom istorijom, kao i nepreglednim prirodnim bogatstvima – Đerdapskom klisurom, tvrđavama Diana i Fetislam, Trajanovim mostom i tablom, Hajdučkom vodenicom, Nacionalnim parkom Đerdap, Blederijskim vodopadima, Arheološkim muzejem Đerdapa, Starom čaršijom i Gradskim parkom, Dunavskom regatom, etno-festivalima, Gradskom plažom – što samo su neke od lepota koje možete doživeti i videti u ovom delu Srbije

Ovaj grad se nalazi na krajnjem severoistoku Srbije, na 933. kilometru desne obale Dunava i ubraja se u starije gradove Podunavlja. Istorija Kladova se veže za mnoge narode, a prvi zvanični počeci za rimski vojno-civilni logor na limesu Zanes. Poznatо je po grožđu i kavijaru i označenо kao banjsko lečilište i turističko mesto, a njegov pravi ekonomski razvoj počinje davne 1964. godine, kada je otpočela izgradnja HE „Đerdap“.

Arheološki muzej Đerdapa

Ono što bi prvo trebalo posetiti jeste Arheološki muzej Đerdapa koji čuva svedočanstva o kulturama praistorijskog, rimskog i srednjoevropskog perioda na Dunavu. Jedan je od retkih specijalizovanih muzeja u Srbiji i osnovan je da zaštiti arheološku baštinu. Trenutno je izloženo preko 1500 prvorazrednih eksponata otkrivenih na 100 lokacija ove regije.

Đerdapska klisura

Na desnoj obali Dunava, od Golubačke tvrđave utvrđenja Diana, nalaze se klisure, kanjoni, rečne kotline i preko 1000 pećina nesvakidašnje lepote. Prema arheološkim nalazima može se videti da su na ovim prostorima ljudi živeli hiljadama godina unazad. Pored brojnih istorijskih znamenitosti, bogatstvo ovog područja ogleda se i u velikom broju neobičnih biljnih i životinjskih vrsta. Ovde možete sresti medveda, risa, vuka, šakala, crnu rodu, sovu ušaru, kao i na stotine drugih zaštićenih biljnih vrsta. Zbog svoje fascinantne lepote i prirodnog fenomena nosi titulu najlepše klisure. Usecanje Dunava u planinski masiv Karpata ostavilo je za sobom strme i mestimično vertikalne strane koje se izdižu iznad rečnog nivoa i do 800 metara.

Kladovo – grad koji čuva plavi Dunav

Utvrđenje Diana

Diana je bila najveće i najznačajnije rimsko utvrđenje. Izgrađeno je od kamena u vreme cara Trajana za osvajanje Dakije. S obzirom da je u ovom delu Dunav bio veoma buran, sa mnogo virova, brzaka i podvodnih stena, prokopan je i kanal, koji je omogućio bezbedniju plovidbu Dunavom. Diana ima osnovu zaobljenog pravougaonika, posedovala je četiri kapije, a konačan izgled tvrđava dobija u 4. veku.

Arheološka istraživanja su pokazala da se osim vojnog logora na ovoj lokaciji nalazilo i civilno naselje, kao značajan ekonomski centar sa pristaništem. Danas Diana predstavlja jedno od najvećih i najočuvanijih rimskih i ranovizantijskih utvrđenja na Dunavu, a njeni ostaci mogu se videti desetak kilometara uzvodno od Kladova, koji je pod zaštitom države i na listi arheoloških nalazišta od izuzetnog značaja.

Kladovo – grad koji čuva plavi Dunav

Trajanov most i tabla

Trajanov most je bio prvi stalni most preko Dunava i spajao je Gornju Meziju i Dakiju, današnju Rumuniju i Srbiju. Most je podignut po naredbi rimskog cara Trajana u kratkom vremenu od 103. do 105. godine. Projektovao ga je Apolodor iz Damaska. Bio je dužine 1095 metara, sa 20 stubova u vodi. Ostaci Trajanovog mosta i utvrđenja danas se mogu videti pet kilometara nizvodno od Kladova.

Rimski imperator Trajan naredio je da kroz Đerdapsku klisuru izgradi kopneni put Via Trajana. Nakon završetka radova u želji da ostavi svedočanstvo o ovim podvizima, u steni pored Dunava uklesan je natpis posvećen rimskom caru. Bogato ukrašeni tekst na latinskom jeziku isklesan u steni pravougaonog oblika, poznat je kao Trajanova tabla. Nalazi se na 2,5 kilometara uzvodno od Tekije i može se videti samo sa Dunava.

Kladovo – grad koji čuva plavi Dunav

Blederijski vodopadi

Blederijski vodopadi su izuzetna prirodna atrakcija i nalaze se u blizini sela Reka. Blederija izvire na 190 metara nadmorske visine, a vodopadi se vertikalno prelivaju sa visine od oko sedam metara. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan manji sa kojim zajedno prave prelepu i jedinstvenu prirodnu celinu.

Tvrđava Fetislam

Najznačajniji spomenik iz perioda turske vladavine je tvrđava Fetislam, što znači Kapija mira. Tokom svoje burne istorije često je menjala gospodare i predstavljala značajno vojno utvrđenje i važnu stratešku tačku za kontrolu plovidbe Dunavom. Danas se ostaci tvrđave Fetislam mogu videti nedaleko od centra grada i pod zaštitom su Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.

Kladovo – grad koji čuva plavi Dunav

Stara čaršija i Gradski park

Centar Kladova čini šetalište ispunjeno zelenilom. Centralno mesto zauzima pravoslavni duhovni hram – Crkva Svetog Đorđa. Promenada Stare čaršije, brojnim ugostiteljskim objektima, kao i Turističkim info centrom sa galerijom i suvenirnicom, stapa tradiciju i moderno doba u jedno i sa ponosom nosi epitet vesele čaršije i ulice otvorenog srca. U blizini Stare čaršije i glavnog gradskog trga nalazi se i veliki park sa dečjim gradom. Raskošno zelenilo, jezero i veliki gejzir, povezuju gradsku marinu i tvrđavu Fetislam sa centrom grada.

Dunavska regata, etno-festival, Zlatna bućka Đerdapa

Pored Dunavske regate, koja se održava već trideset godina svakog maja, Opština Kladovo je podneblje sa izuzetnom mikroklimom za bavljenje vinogradarstvom, pa stanovništvo ovog kraja i danas slavi Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradarstva.

Tradicionalno u drugoj polovini jula meseca održava se etno-festival istočne Srbije koji je prerastao u međunarodnu manifestaciju. U avgustu mesecu dugi niz godina održava se manifestacija Zlatna bućka Đerdapa, poznata po takmičenju u lovu na somove bućkom, kao i takmičenje u kuvanju čuvene riblje čorbe sa dunavskom vodom, karneval, igre na vodi…

Kladovo – grad koji čuva plavi Dunav

Tekst: Dragan Stanimirović

Foto: TO Kladovo

Original Article