Kanjon Matka – tirkizna voda i nebo kojim gospodare orlovi

18

Kanjon Matka je sigurno jedna od najpopularnijih destinacija Severnoj Makedoniji, posebno ako se traži priroda epske lepote. Ovaj deo zemlje posetiocima pruža jedno posebno osveženje od gradskih gužvi, modernog i užurbanog života, a njegova isceljujuća priroda učiniće da se zaboravi svaka briga

Kanjon Matka je udaljen od glavnog grada Skoplja možda pola sata vožnje, i proteže se kroz planinsku klisuru u dužini od oko 30 kilometara. Do njega možete stići sopstvenim prevozom ili autobusom, a postoje i organizovane turističke ture.

Ovaj prostor zauzima površinu od oko 5.000 hektara, a visinska razlika između najniže tačke u kanjonu i najviše iznosi 1.400 metara. Svoje ime duguje jezeru Matka koje se nalazi na reci Treska, a matka inače u prevodu sa makedonskog znači materica, pa je simbilika manje-više jasna, simbol rađanja i života, smešten u predivnoj prirodi.

Kanjon se najbolje otkriva šetnjom po stazi, a možete krenuti i brodom ili kanuom, zavisi šta volite, a ako ste željni adrenalina, ponesite planinarsku opremu sa vama. U samom kanjonu žive razne endemske vrste biljnog i životinjskog sveta, skoro petina od svih biljaka kanjona može se pronaći samo ovde, a posebna lepota leži u činjenici da ovde živi i više od 70 endemskih vrsta leptira.

Posebnu pažnju turista privlače i pećine, njih na tom području ima ukupno deset, od kojih je najkraća dugačka samo 20 metara, a najduža 176 metara, pa je raznolikost samog eko sistema zaista zapanjujuća. Svakako najpoznatija među pećinama je Vrelo, ona je bila bila nominovana na takmičenju novih Sedam svetskih čuda i došla je do polufinala. Njena puna dubina nije definisana, ali se veruje da je veća od 330 metara, što ovu pećinu čini najdubljom podvodnom pećinom u Evropi.

Original Article