Kanađani pronašli blago na Ibru vredno dve milijarde dolara

21

Kanadska kompanija “Erin venčers” u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronašla je rezerve rude bora.

Njihova je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara.

Kako saznaju “Novosti”, oni su zaključili ugovor sa kompanijom iz svoje zemlje, “Temas”, koja će u zamenu za polovinu vlasništva investirati u naredne četiri godine 10,5 miliona evra. Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 miliona tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona. Kompanija “Temas” traga i za retkim elementima poput titana i vanadijuma.

“Erin” je u program bušenja kod Baljevca na Ibru ušao nakon što je multinacionalna kompanija “Rio Tinto” odustala od koncesije na tom području.

Inače, upravo “Rio Tinto”, uz tursku državnu kompaniju “Eti Maden”, kontrološe čak 80 odsto svetske proizvodnje bora. Najveći deo ..

The post Kanađani pronašli blago na Ibru vredno dve milijarde dolara appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article