Kako je nastala kocka za supu?

105

Kad je britanski istraživač i kapetan Kraljevske mornarice Džejms Kuk 26. avgusta 1768. godine isplovio brodom “HMS Endeavour” na ekspediciju oko Tihog okeana, poneo je zalihe za 18 meseci. On je poneo sa sobom svinje, kokoške, koze zbog mleka, kao i ostale namirnice. Međutim, on je poneo i jednu specifičnu namirnicu, određenu vrstu hrane koja će tek u budućnosti postati popularna

Kako je nastala kocka za supu? Jedna od glavnih namirnica za doručak na brodovima bila je takozvana „džepna supa“. Unapred pripremljena često se kuvala sa celerom i zobenim pahuljicama, ponekad se samo mešala sa toplom vodom i ostalim povrćem. Koristila se šargarepa, grašak, donosno sve što bi se na brodu našlo.

Svaki mornar bi dobijao dnevnu porciju supe, ali ne zato što su uživali u ukusu, već zbog toga što je kapetan Kuk verovao da je supa od jedno najboljih “oružja” za prevenciju bolesti. Supa je hidrirala mornare, obezbeđivala im vitamine ali i preko potrebne minerale i soli.

Ovakva vrsta supe se pravila tako što su se satima kuvale kosti i meso, obično teleće. Nakon višesatnog kuvanja, vadile su se i kosti i ostaci mesa kako bi se tečnost ohladila i procedila. Na kraju se dobije zelatinasta masa koja se dodatno dehidrira kako bi mogla da traje dugo.

Rezultat je intenzivno mesnata i gumena vrsta želea koji se može rezati na komade. Kad zatreba, žele se rastopi u vodi i mogao se koristiti kao supa ili kao osnova za druga jela. Ovakva supa je bila najpopularnija kod putnika, vojnika ili moreplovaca, kao kompaktna hrana laka za konzerviranje i nošenje.

Meksičke školjke – gordite, saznajte više.

Iako se sa sigurnošću ne može reći ko je zaista prvi došao na ideju da napravi ovakvu vrstu namirnice, najpoznatija verzija se vezuje za kapetana Kuka. Postoje neka saznanja da je prva supa ovako pripremljena još u 17. veku u Britaniji i Francuskoj. Uglavnom, kapetan Kuk je verovatno najzaslužniji za širenje popularnosti gotove supe. Danas postoje brojne varijante gotovih supa, kao i kocki za supu, i izuzetno su popularne i raširene po svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Kako je nastala kocka za supu? se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article