Kako danas izgleda putovanje avionom?

144

Šta putnici mogu da očekuju od letenja, i kako danas izgleda putovanje avionom?

Najveći evropski avio-prevoznici počeli su da prevoze putnike širom Evrope, još uvek u limitiranom obimu, imajuću vidu da su granice pojedinih zemalja još uvek zatvorene. Nijhov osnovni plan, osim oživljavanja saobraćaja, jeste i namera da uvere putnike u bezbednost letenja, odnosno u avio-prevoz bez rizika od infekcije koronavirusa.

Sa popularnim evropskim turističkim destinacijama poput Portugala, Španije, Grčke i Italije koje se sada otvaraju turistima, pre svega za zemlje Evropske unije, počela je i rezervacija karata i letova. Kako izgleda letenje danas?

Iako su avio-kompanije pokušale da utiču na putnike da sve što je moguće obave onlajn, neke stvari ipak moraju da se obave na samom aerodromu. Presudne razlike u odnosu na stara dobra vremena su odmah vidljive tu, maske su svuda obavezne, u svakom trenutku, na svakom mestu. Pored toga, vidno je i socijalno distanciranje na šta će vas u svakom trenutku podsetiti zaposleni na aerodromima. Sve obaveze su pojednostavljene i skraćene na minimum, kako bi zadržavanje putnika bilo što kraće. Karte su još uvek dosta skuplje nego što je to običaj.

Međutim, kad uđete u avion, mere bezbednosti postaju komlikovanije, maske su i dalje obavezne, ali distanciranje je nemoguće. Imajući u vidu da su letovi redukovani, i da redovne linije još uvek ne funkcionišu, potražnja je velika, pa su svi letovi, odnosno avioni puni putnika.

Dok putnici izražavaju zabrinutost, osoblje deli dezinfekcijska sredstva i maramice, kako bi svi prisutni obavili osnovnu higijenu. Sva sedišta su popunjena, iako je pre toga najavljeno da će bar srednja sedišta biti prazna. Većina putnika putuje ide u posetu porodici, a ima i onih koji su na poslovnom putovanju.

Svaki avion je opremljen najsavremenijim filterima za vazduh, pa je cirkulacija virusa svedena na minimum, ali to neće uveriti putnike koji uglavnom ne razgovaraju, kako i sami ne bi doprineli eventualnoj infekciji i širenju kapljica po kabini. Teško je sa maskom uzeti bilo kakvu tečnost ili hranu, a još teže provesti dug vremenski period u skučenosti kabine aviona.

Ovakav utisak je prisutan kod svih putnika, i po svemu sudeći on će još dugo biti tu, sa svima nama. Kakva budućnost očekuje putnike ostaje da se vidi, putovanje avionom će morati da se promeni, ili će putnici morati da se prilagode novim pravilima, jednostavno je tako.

Original Article