Izolacija na alpski način

143

Montevizjako je malo mesto na severu Italije. Smešteno je na Alpima, i na prvi pogled izgleda izgleda kao i svako drugo selo, što ne može biti dalje od istine. Stanovnici ovog sela već nekoliko godina žive u potpunoj izolaciji

Montevizjako je posebna i neobična izolacija na alpski način, selo koje je jedan bizaran događaj odvojio od ostatka sveta. U novembru 2018. godine je preminuo radnik na žičari Silvano Dellea. Žičara je bila jedina veza sela sa svetom, i od tog nemilog događaja meštani čekaju odluku vlasti, odnosno rešenje ovog problema.

U ovo mesto, gde živi oko 10 ljudi, još uvek nije došao novi radnik, pa su meštani u svakom smislu odsečeni od ostatka sveta. Do Montevizjaka ne vode ni putevi ni železnička pruga. Stanovnicima je na raspolaganju jedino staza od 1.442 kamenih stepenka koja se spušta s planine. Zbog toga je u selu ostalo jako malo ljudi.

View this post on Instagram

A post shared by Magia Codziennej Wdzięczności (@magia_codziennej_wdziecznosci)

Stanovnici alpski predela su smatrali život bez puteva normalnim, svuda su išli pešice ili sa stokom. Tek je 1988. godine je napravljena žičara kojom su stanovnici i turisti mogli doći do sela. Žičara je imala jednu kabinu u kojoj je moglo da stane do 15 ljudi, a vožnja je trajala 5 minuta.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Međutim, klizište je 2020. godine uništilo jedini put koji je vodio do staze puta, dodatno otežavajući stvari u selu. U selu nema prodavnica, policija donosi ljudima osnovne namirnicama. Tri puta nedeljno mala grupa karabinjera pešači sa rančevima na leđima sa hranom, lekovima i poštom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Izolacija na alpski način se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article