Izaberi svoju avanturu #vidisrbiju – Novi Pazar – Sjenica – Uvac

90

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić i v.d. direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, u pratnji novinarskih ekipa, obišli su Novi Pazar i Sjenicu

Sa istorijom i kulturnim bogatsovom ovog kraja upoznali su se šetnjom po starom gradskom jezgru Novog Pazara, gde su imali prilike da posete Altun alem džamiju, sagrađenu sredinom 15. veka i Isa-begov hamam, jedini preostali sakralni objekat iz perioda osnivanja Novog Pazara.

Izaberi svoju avanturu #vidisrbiju - Novi Pazar - Sjenica - Uvac

Gastronomiju regiona su upoznali kroz degustaciju čuvenog specijaliteta- mantija.

Nakon toga, delegacija je obišla Petrovu crkvu, najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno središte raške episkopije.

Izaberi svoju avanturu #vidisrbiju - Novi Pazar - Sjenica - Uvac

Tokom posete Novom Pazaru Labović je sa novinarima obišla i manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani. Manastir Đurđevi stupovi je zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, koji je podignut u 12. veku, dok je manastir Sopoćani podigao kralj Stefan Uroš u 13 veku. Prilikom posete manastirima imala je prilike da se, kroz razgovor sa bratstvom manastira, upozna sa istorijom i načinom života u manastirima.

Izaberi svoju avanturu #vidisrbiju - Novi Pazar - Sjenica - Uvac

Narednog dana u prirodne lepote ovog kraja, uverili su se posetom Specijalnom rezervatu prirode “Uvac”, najvećem staništu beloglavog supa u Evropi, gde su obišli poznati vidikovac Molitva, odakle se pruža pogled na meandre Uvca.

Potom su iskoristili priliku da i čamcima obiđu područje Specijalnog rezervata prirode.

Original Article