Ivanjski dani – da se ne zaborave koreni

123

Dvodnevna manifestacija išla je na ruku organizatorima, jer je u meteorološkom smislu, protekla po lepom i sunčanom vremenu. Čak ni žetva pšenice, koja je u punom jeku, nije sprečila mnogobrojne posetioce da posete manifestaciju koja slavi tradiciju i običaje baranjskih Srba.

Aktivistkinje organizatora i ove su godine pod „dirigentskom palicom“ Svetlane Šmrčković i Katarine Horvat isplele vence baš onako kako su ih učile i naučile njihove majke i bake. A da iver ne pada daleko od klade moglo se videti i po tome što je nekoliko majki dovelo svoju decu koja su se oprobala u pletenju venaca. Za svoje nesebično zalaganje mališani su od samog početka osvojili simpatije prisutnih, i nagrađeni osvežavajućim sokovima.

Pletenje venaca odvijalo se u porti srpske pravoslavne crkve Vavedenja Presvete Bogorodice uz prisustvo lokalnog paroha Stevana Kuveždanina. Ivanjsko cveće od kojeg se pletu venci, ukrašeni i sa drugim cvetovima, zbog intezivnog košenja trave sve se teže nalazi po livadama i ka..

The post Ivanjski dani – da se ne zaborave koreni appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article