Italijanski odgovor na krizu u ugostiteljstvu – 100% Costa Divina meni

121

Mala picerija Il Piennolo na Amalfi obali uvodi nova jela na svoj meni, 100% Costa Divina je akcija koja za cilj ima promovisanje i predstavljanje isključivo lokalnih proizvoda, kako domaćem stanovništvu, tako i turistima koji još uvek nesigurno kreću na svoje odmore

Promovisanje lokalnih proizvoda je izuzetno bitno, posebno u vreme koronavirusa kada je neophodno jačanje nacionalne i lokalne ekonomije. Upravo zbog toga, lokalni kuvari u Italiji na Amalfi obali su odlučili da tradicionalne specijalitete izmene i prilagode lokalnim proizvodima, posebno morskim plodovima, kojih ima na samo par metara od obale.

U lokalnim restoranima i picerijama tamo sada služe isključivo tipične lokalne proizvode koji se u okolini uzajaju, ili se mogu naći u moru. Na primer, za aperitiv, umesto već poznatih italijanskih aperitiva služi se Concerto liqueur, piće na bazi biljaka, ili kao obrok Spumone Cetarese, pica napravljena sa inćunima, naravno, domaćim, umesto neke već tradicionalne pice.

100% Costa Divina je naziv posebne degustacije u restoranima, počinje se sa Montanara Alici, predjelom sa Corbara čeri paradajzom i Cetara inćunima, naravno, sa domaćim hlebom. Nakon predjela, ljubitelji inovativne i domaće kuhinje mogu nastaviti sa picom Colatura di Alici, napravljene sa domaćim maslinovim uljem, žutim domaćim čeri paradajzom i baršunastim crnim maslinama. Na kraju se dodaje tramosova so i malo lokalnog limunovog soka, od sfusato amalfitano citrusa.

Ovo je samo primer, odnosno preporuka šefa kuhinje. Uostalom, sve iz restorana je lokalno, i sve što naručite stiglo je iz mora ili obližnje bašte. Meni je prilagođen u potpunosti namirnicama, ponuda se menja na dnevnom nivou, u zavisnosti od toga šta je stiglo u restoran. Za nastavak gastronomske avanure zadužena su lokalna i manje poznata vina, kao i svi ostali ukusi koji definišu ovaj deo Italije.

Ovakva ideja je naišla na izuzetno pozitivnu reakciju, posebno kod lokalnog stanovništva, ali i ostalih domaćih turista iz drugih regiona. Ovakav obrazac primenjiv je svugde, svaki kraj neke zemlje ima svoje ukuse i specijalitete, pa nije loše ponekad iskočiti iz već zadate forme i napraviti nešto posebno, nešto domaće. Ukusi su tu, namirnice takođe, samo je potrebno malo mašte i volje.

Original Article