Italija otvara granice turistima iz Evropske unije početkom juna

180

Italija će ponovno otvoriti granice evropskim turistima početka juna meseca i ukinuće karantinsko zadržavanje od 14 dana, saopštila je Vlada Italije, kako bi ubrzala izlaz zemlje iz blokade zbog korona virusa

Vlada Italije ponovo pokreće sve ekonomske aktivnosti u zemlji koje su zbog epidemije bile obustavljene, posebno sektor turizma i ugostiteljstva. Iako još uvek postoji rizik od ponovnog ciklusa zaraze, ova zemlja mora da počne da funkcioniše normalno, izjavili su zvaničnici.

Zatvaranje zemlje je bilo neophodno kako bi se sačuvali ljudski životi, ali to je zaustavilo sve turističke aktivnosti u zemlji koja zavisi u velikoj meri od ove industrije. Usled epidemije, zabranjeno je svako putovanje, i određen je karantin i zadržavanje od 14 dana za sve one koji dolaze u zemlju, što je vrlo nepopularna al i neophodna mera.

U martu je Evropska unija zabranila stranim državljanima ulazak u šengen zonu, s izuzecima za medicinske radnike i hitna i diplomatska putovanja. Međutim, u sredu je EU iznela planove za postupno pokretanje letnih putovanja, pozivajući države članice da ponovno otvore svoje granice, preporučujući da spoljne granice EU ostanu zatvorene za većinu putovanja barem do sredine juna.

U saopštenju za javnost italijanska vlada nije izričito navela kojim će stranim državljanima biti dopušten ulazak, ali je navela da nove mere poštuju “pravni poredak Evropske unije”.

Osim toga, nova uredba treba da reši problem sezonskih radnika iz inostranstva, kojih ima više 350.000, najviše iz Poljske, Rumunije i Bugarske.

Restorani, barovi i frizerski saloni ponovo su otvoreni, dve nedelje ranije nego što je bilo planirano, crkvene službe počinju takođe, ali vernici će morati da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja. Okupljanja velikog broja ljudi, odnosno javni skupovi su i dalje zabranjeni.

Original Article