Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (5): Šampioni iz Kizboroa

208

Fudbalski klub Springvejl Beli orlovi, jedan od najpoznatijih srpskih kolektiva na Petom kontinentu, ove 2020. obeležava značajan jubilej – 45 godina postojanja. Od osnivanja su sudbina Orlova i svi njihovi uspesi povezani sa Srpskim sportskim centrom u Kizborou.
Ova poznata srpska instutucija je godinu dana starija od Belih orlova. Osnovana je 19. februara 1974. godine pod imenom Jugoslovensko-australijski radnički centar Bratstvo Jedinstvo, sa idejom da naši ljudi dobiju mesto gde će razvijati kulturu, prosvetu, sport i negovati običaje i tradiciju iz otadžbine, tadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Društvo je brzo dobilo mnogo članova, pa su zaživele mnoge sekcije: folklorna, omladinska, šahovska, karate, bilijarska, za boće i najveća i najbrojnija – fudbalska sekcija. Po uzoru na centar, fudbaleri su igrali pod imenom Springval Junajted Bratstvo Jedinstvo, a postali su Beli orlovi tek pošto je 7. novembra 1993. godine Jugoslovensko-australijski centar preimenovano u Srpski sport..

The post Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (5): Šampioni iz Kizboroa appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article