Istorija srpskog sporta na petom kontinentu (2): JUST – klub koji se voleo

130

Srpska zajednica dala je veliki doprinos nastanku, razvoju i uspesima nekadašnjeg jugoslovenskog fudbalskog kluba Futskrej Džast (Footscray JUST, skraćenica za Jugoslovenski ujedinjeni sportski tim) iz Melburna.
Kad je osnovan, davne 1949. godine, na osnivačkoj skupštini predlog da se klub tako nazove dala je supruga osnivača Ivana Kukeca – Lolita. Njena ideja jednoglasno je usvojena, a Džast je kasnije decenijama pod tim imenom predstavljao jugoslovensku zajednicu širom Australije, sve do kraja 1990. godine kad se, na žalost mnogih, ovaj uspešni klub ugasio.

Stari, dobro poznati dres Džasta
Činjenica je da su navijači Džasta, nekada uglednog i slavnog kluba, bili sa svih prostora nekadašnje Jugoslavije i sve do gašenja kluba niko nikoga nije pitao ko je i odakle je, koje je vere ili nacije.

Nestao sa državom

Jednostavno su svi nekako jedva čekali sledeći vikend da se okupe na utakmici bez obzira da li je u prethodnoj utakmici Džast pobedio, igrao nerešeno ili izgubio. Na to se nije..

The post Istorija srpskog sporta na petom kontinentu (2): JUST – klub koji se voleo appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article