Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (12): Let Orlova nad Kanberom

273

Otkako je posle Drugog svetskog rata počelo doseljavanje srpskih emigranata u Kanberu, rodila se i neprestano rasla želja za organizovanim životom zajednice u glavnom gradu Australije. Urođena ljubav prema sportu, a naročito fudbalu, od prvih dana vukli su novopridošle Srbe ka formiranju kluba oko kojeg će se okupljati.
Kad je 1955. grupa entuzijasta u kojoj su, između ostalih, bili Borivoje Petković, Slavoljub Nakarić, Voja Jovanović, Dragoljub Kocić, Gvozden Bralović, Branko Radivojević i drugi, formirala FK Balkan, počelo je smenjivanje srpskih fudbalskih klubova kao na traci. I skoro svi su kao po pravilu bili kratkog daha: najpre Morava, koja je ubrzo postala St. Džordž Srbija (pod ovim imenom klub je stekao veliku popularnost u zajednici), sve dok se klub nije preselio pod okrilje Srpskog kulturnog centra Sveti Sava i postao – Moson Srbija.

Čvrsti temelji

Sredinom sedamdesetih je u naselju Farer, pri tek sagrađenoj Crkvi sveti Sava, formiran FK Šumadija, koji je kasnije promeni..

The post Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (12): Let Orlova nad Kanberom appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article