Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (1): Beograd kao kamen temeljac

213

Srpski sportisti i sportski klubovi neraskidivi su deo istorije australijskog sporta i pripadaju im velike zasluge za oblikovanje sportske fizionomije nacije. Naročito kad je reč o fudbalu, srpska zajednica Australije ima čime da se ponosi. Veliki treneri, selektori, vrsni igrači, mnogobrojni osvojeni trofeji… Svi zajedno utkali su prepoznatljivi sportski genetski kod srpskog naroda u Peti kontinent i omogućili svima nama privilegiju da zahvaljujući njima o Srbima i Srbiji slušamo u superlativu i hiljadama kilometara daleko od otadžbine.
Kao omaž svim velikanima, ali i onim tihim herojima koji su decenijama učestvovali u usponima i padovima srpskih klubova, „Vesti“ vam donose feljton „Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu“ iz pera našeg dopisnika iz Melburna Milana Ninovića (na slici).

Srpska sportska istorija na Petom kontinentu počinje na jugu Australije. Šarmantni grad Adelajda smatra se kolevkom organizovanog sporta u našoj zajednici jer je u njemu osnovan ne samo prvi srpsk..

The post Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (1): Beograd kao kamen temeljac appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article