Istarski hotel Meneghetti gradi novi kompleks

40

U istarskim Balama Meneghetti Wine Hotel & Winery je ove zime započeo izgradnju novog kompleksa vinarije, koji bi do kraja ove godine trebalo da primi i prve ljubitelje vina. Kompleks će se prostirati na 15.000 m² u nastavku imanja na kome se nalazi hotel, a sastojaće se od vinskog podruma sa privatnom VIP degustacionom salom, prostora za arhivska vina i maslinova ulja Meneghetti, probaonice i zgrade za proizvodnju vina

Kao i ostatak imanja Meneghetti, novi vinski kompleks predstavljaće vrhunski spoj modernog i tradicionalnog u saradnji sa prirodom. Tokom dve decenije, imanje Meneghetti postalo je prepoznatljivo kao mesto na kojem priroda susreće luksuz, pa će ovim projektom i vinarija Meneghetti u potpunosti nastaviti u istom tonu – na najvišem nivou usluge i ponude.

U Meneghetti timu kažu da Meneghetti Wine Hotel & Winery neprestano traži nove izazove i da su decembra 2013. prvi u Hrvatskoj postali deo svetske prestižne grupacije Relais & Chateaux, iako je u tom trenutku Meneghetti bio hotel sa samo četiri smeštajne jedinice, restoranom i malom vinarijom.

Od prve berbe 2003, Meneghetti vina predstavljaju sinonim za vrhunski spoj prirode i rada ljudskih ruku. U vinogradima se krije prava duša njihovih vina, teroar koji svedoči o vezi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata koji su u Istri prisutni od davnina. U želji da posetiocima dodatno približe blagodati istarskog podneblja, 2014. su otvorili novu vinariju i degustacionu salu, koju su tokom godina posećivali brojni novi, ali i stalni gosti.

Istarsko poluostrvo dom je malvazije, autohtone sorte belog grožđa. Iako je istarska malvazija deo velike porodice mediteranskih malvazija, najnovija istraživanja su potvrdila posebnost, jedinstvenu DNK i autentičnost upravo tog istarskog varijeteta. Zbog svega toga u vinariji Meneghetti je Malvaziji posvećena posebna stranica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pa se proizvodi ni manje ni više nego četiri etikete vina od te sorte, od čega je jedna dubrovačka, a tri istarske. Dubrovačka, originalno Malvasia delle Lipari (prema ostrvu u Eolskom arhipelagu – Le Isole Eolie, poznatom još i po vulkanu Stromboli), koju su dubrovački pomorci u 15. veku doneli i posadili u dubrovačkom zaleđu (Konavle) i od koje se vekovima proizvode uglavnom slatka vina, u “radionici Meneghetti” pronašla je svoj potpuno drugi smisao, kao suvo vino. Ostale tri etikete Malvazije – istarske, pokazuju njenu stvarnu moć, a poslednja među njima izlazi upravo ove godine.

Proteklo je dvadeset uspešnih godina od revitalizacije nekada napuštenog imanja i od samo dve etikete vina i 6.000 boca u početku, danas Meneghetti ima devet različitih vina i 100.000 boca godišnje.

Svakako treba istaći i Meneghetti sortna maslinova ulja od bjelice, buže, rosulje i sorte leccino koja su iskrčila novi put za monokultivare u Istri, pošto je dotadašnja praksa proizvođača bilo njihovo mešanje. Sa maslinovim uljem su ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, ali se proizvode značajno veće količine.

Još 2006. godine u Rimu, na najprestižnijem ocenjivanju maslinovih ulja koje se tada zvalo L’Extravergine, a danas Flos olei, buža je pod komercijalnim imenom “Izbor”, proglašena za najbolje maslinovo ulje na svetu u kategoriji intenzivno voćnih ukusa i u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz celoga sveta. To je predstavljalo prekretnicu koja je Istru stavila pod svetla reflektora, pa su takve nagrade počele redovno da pristižu u ovu regiju. Flos olei je tako ove godine Istru, šesti uzastopni put, proglasio najboljom maslinarskom regijom na svetu.

Ovaj članak Istarski hotel Meneghetti gradi novi kompleks se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article