I danas se nastoje legalizovati simboli pod kojima se ubijalo u Jadovnu

41

Komemorativni skup kojim je ove godine obeležen Dan sećanja na sve stradale u sistemu logora Jadovno održan je ove godine bez masovnog okupljanja, a započeo je parastosom kod Šaranove jame koje je ujedno i najveće stratište logora Jadovno. Parastos su služile vladike Sprske pravoslavne crkve – mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop gornjokarlovački Gerasim te episkop dalmatinski Nikodim. Mitropolit Porfirije obratio se nakon parastosa okupljenima i rekao da je na ovakvim mestima najispravnije ćutati.

– Na ovom mestu nismo da bismo brojali žrtve, da bismo se nadmetali u tome ko ima više onih koji su postradali, ili, ne daj Bože, ko ima više onih koji su jedni drugima činili zlo. Ovde smo da bismo gledajući u ponor bezumlja učinili sve što je moguće da se bezumlju stane na kraj. Nema veće tragike od tragike zla s kojim smo suočeni. Molimo se za sve koji su nevini postradali, bez obzira kojem narodu, kojoj veri i kojem podneblju pripadali. Ujedinjeni u nevinom stradanju svi..

The post I danas se nastoje legalizovati simboli pod kojima se ubijalo u Jadovnu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article