Grad sunca, pomorske tradicije i elitnog turizma – Tivat

34

Tivat je grad u centralnom delu Bokokotorskog zaliva, na zaista posebnom delu crnogorskog primorja. Ova turistička destinacija sa dugom istorijom je postala je veoma atraktivna za turiste poslednjih nekoliko godina zbog luksuzne marine Porto Montenegro, ali Tivat takođe izdvaja i postojanje međunarodnog aerodroma, što ga čini lako pristupačnim za turiste

Grad Tivat je je smešten u tivatskom zalivu, jednom od četiri manja zaliva u okviru Bokokotorskog zaliva, i deo je UNESCO kulturne baštine. Na ovom delu svoj trag su ostavile različite kulture i narodi, pa ima dosta arheološki interesantnih i zanimljivih lokaliteta i privlačnih mesta. Od najvažnijih znamenitosti u Bokokotorskom zalivu mogu se izdvojiti ostrvo Gospa od Škrpjela, zatim Ostrvo cvijeća, Sveti Marko i Gospa od Milosti, a od gradova moraju se pomenuti Kotor, Perast, Herceg Novi, kao i Tivat, a svakako najbolji način da se sve to vidi je brodovima ili jahtama.

Bogata pomorska i nautička tradicija Jadrana i istorijsko-kulturna baština ovog kraja danas se nalazi u muzeju Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Ovo zdanje je nakada bilo jedna od najvećih pomorskih baza na Jadranu, a danas se u muzeju se nalazi preko 300 eksponata, od Jugoslovenskih podmornica do dnevnika princeze Ksenije, Austrougarske brodske opreme i industrijskih mašina.

Tivat je danas postala izuzetno privlačna destinacija za turiste, bilo da oni dolaze kopnom ili vazdušnom linijom, bilo da plove morima. U Tivtu je izgrađena prva luksuzna marina na Jadranu, Porto Montenegro, koja je postala je omiljeno stajalište za luksuzne jahte. Duž morske obale, napravljena je promenada i naselje, osmišljeno da bude mondensko utočište i mesto okupljanja najekskluzivnije klijentele.

U samom naselju se nalazi veliki broj elitnih apartmana, mnogi od njih se nalaze na samoj obali mora, veliki broj odličnih restorana različitih svetskih kuhinja, brojni kafići i wine barovi, kao i veliki izbor sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti i sadržaja. Šetnjom kroz ovo luksuzno naselje stiže se do hotela Regent Porto Montenegro i do brojnih glamuroznih jahti, i to je prizor koji ostavlja bez daha, a svojim izgledom upotpunjuje sliku ekskluzivnog letovališta.

Plaže su čiste i uređene, more je neobično toplo zbog prirode zaliva, a odmor je izuzetno prijatan ovde zbog brojnih borova, maslina i lavande. Zbog brojnih sadržaja na samim plažama, uživanje je potpuno, kako za individualne odmore, tako i za porodična okupljanja i letovanja.

Grad sunca, tihe naravi i usamljenih uvala, ne krije da je poseban i dugačiji. Gotoprimljiv i druželjubiv, Tivat je kombinacija luksuznog i svakodnevnog, u njemu ima dovoljno prostora za sve, a spoj spektakularne destinacije i usluga najviših svetskih standarda i bogate istorije čine ovaj deo sveta jedinstvenim.

Original Article