Gordana Vunjak Novaković dobitnica prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021.

32

18.06.202118.06.2021

Sa dodele Evropske nagrada za inovativni doprinos

Profesorka Gordana Vunjak-Novaković dobitnica je Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu. Srpska naučnica osvojila je najveći broj glasova, i postala nosilac Nagrade publike koju dodeljuje Evropski zavod za patente. Manifestacija je održana onlajn. Nagrada je dodeljena za inovativni doprinos u biomedicine. U toj kategoriji, bila je u konkurenciji sa naučnicima i istraživačima iz Nemačke: Metinom Kolpanom i Karlom Leom. Nagrada za životno delo dodeljena je fizičaru Karlu Leu.

Sama ceremonija dodele nagrada završena je objavom pobednika Nagrade publike. Za dobitnika se glasalo na internet-portalu Zavoda od 4. maja. Najveći broj glasova (48,1 odsto) dobila je Gordana Vunjak Novaković, pobedivši u konkurenciji 15 finalista.

Rad srpsko-američke naučnice Gordana Vunjak-Novaković rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put naučnik iz Srbije bude jedna od troje..

The post Gordana Vunjak Novaković dobitnica prestižne Evropske nagrade za pronalazače 2021. appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article