Globalnoj prodaji alkohola trebaće bar 4 godine da se vrati u normalu

125

Snažna prodaja alkohola u poslednje vreme u prodavnicama i marketima i brzorastuće tržište e-trgovine nisu bili dovoljni da proizvođači pića poprave loše stanje u ovoj industriji koju je izazvala epidemija korona virusa

Proizvođači alkoholnog pića očekuju dvocifreni pad prodaje u ovoj godini, i to je za ovaj sektor prilično poražavajuće. Iako je takozvana “Off-Trade” prodaja porasla, pre svega zahvaljujući e-trgovini, ona podrazumeva porast prodaje u marketima i prodavnicama, a ne u barovima i restoranima, kao i ostalim ugostiteljskim objektima.

Prema istraživanjima IWSR Market Market Drinks, agencije koja se bavi globalnom analizom prodaje, zatvaranje barova i restorana imaće dugotrajni učinak na industriju prodaje i proizvodnje alkohola, i to po svemu sudeći najgori u istoriji.

Zatvaranje ugostiteljskih objekata je direktno loše uticalo na sve faktore koji učestvuju u procesu proizvodnje, distribucije i prodaje, i biće potrebno dosta vremena kako bi se prevazišla ova kriza.

Kako ističu, čak je i pad nakon finansijske krize 2008. godine bio manje ozbiljan od ovog koji se sada desio, i na mnogo načina, 2019. godina bila je možda poslednja “normalna” godina za industriju pića.

Original Article