Folegandros – pravi raj na zemlji

121

U blizini izuzetno posećenih destinacija u Grčkoj, ostrva Santorini i Milos, nalazi se jedno malo i relativno nepoznato parče zemlje koje izvire iz mora i podseća na pravi pravcati raj

Malo stenovito ostrvo Folegandros ima samo 650 stanovnika, i idealna je destinacija za sve one putnike kojima su dosadile gužve. Često ga zovu i ostrvo mira, zbog neobično mirne atmosfere, opuštene svakodnevice i laganog mediteranskog načina života.

Ostrvo je bogato prirodnim lepotama, i njime dominiraju oštre i velike stene koje se na susretu s morem pretvaraju u peščane plaže. Prava lepota i vrednost ostrva leži u činjenici da je to ostrvo sa čistim i blistavim morem, uskim seoskim uličicama i belim romantičnim kućama. Njegov autentični grčki karakter je daleko od masovnog turizma, i tamo još uvek nema kompromisa, živi se kako treba.

Na Folegandrosu postoje tri mala naselja, Karavostasi, Chora i Ano Meria. Osnovna delatnost ljudi jeste uzgajanje žitarica i proizvodnja vina, u poslednje vreme i turizam, ali opet ne po svaku cenu. Tamo se ne ide na letovanje, tamo se ide na uživanje.

Na ostrvu postoji dosta plaža, do najlepših se stiže samo čamcem ili peške. Najpoznatije plaže su Karavostasi, Agali Beach, Vardia Beach, Latinaki, Vitzenzou, Pountaki i Livadi.

Folegandros ima tradicionalnu kikladsku arhitekturu, predivne vidikovce i mesta odakle se pruža pogled na more, kao i brojne skrivene plaže, pa je ovo ostrvo idealno i za porodice i romantične parove.

Original Article