Ekstremne mere ili budućnost hotelijerstva i odmora?

96

Jutro je, morate proveriti temperaturu, staviti masku na lice, dezinfikovati ruke bar dva put pre nego što navučete rukavice, detaljno pregledati stanje obuće i odeće. Ne, niste hirurg, vi ste na odmoru i vreme je da odete na doručak…

Riu Concordia je deo hotelskog lanca sa sedištem na Majorci u Španiji, i on je posebno pripremljen kako bi dočekao gotovo 11.000 nemačkih turista koji su ovde na odmoru u okviru pilot programa za testiranje mera protiv koronavirusa i ponovnog pokretanja turizma u Španiji.

Ovaj hotelski lanac je pokrenuo niz novih protokola koji su u funkciji očuvanja bezbednosti i zdravlja gostiju. Prvo što goste očekuje jeste termalna kamera na ulazu, ukoliko ste “hladni” dobićete zeleno svetlo i tek tada počinje procedura prijave. Ukoliko bude drugačije, dobićete diskretno crveno svetlo, i nećete moći da nastavite sa odmorom.

Osoblje je dobro pripremljeno, profesionalno i spremno za sve eventualije, što govori sama njihova pojava. Adekvatno su odeveni, higijenu obavljaju na svakom koraku. U svakom slučaju preporučuju da doručkujete sami, ili u okviru porodice, pa ako tako i izaberete, čestitaće vam što ste odabrali “najsigurniju varijantu”.

Svako jelo dolazi u posebnom pakovanju, sve je zapečaćeno, možete naravno izabrati šta želite da ručate, hranu morate sami pokupiti sa pulta. Svuda okolo su obaveštenja koja podsećaju da držite distancu bar dva metra dalje od ostalih gostiju.

Kretanje po trpezariji je ipak pomalo naporno, morate pratiti strelice kako ne biste dolazili u kontakt sa drugim gostima. Ukoliko ne ispratite proceduru, ljubazno osoblje će vam pomoći da se snađete, čim završite sa dezinfekcijom ruku, jer ste “narušili” protokol pa morate ponovo obaviti higijenu.

Po završetku doručka, radite sve isto, samo u suprotnom pravcu, pratite druge strelice koje vas vode van trpezarije. Odlazite u sobu, uzimate sve potrebno za plažu, peškir, kremu za sunčanje, masku, alkohol, sredstvo za dezinfekciju, rukavice i ostali pribor za održavanje higijene. Spremni ste za kupanje.

Dok napuštate hotel i odlazite na plažu, primećujete veliki broj radnika koji besomučno primenjuje sve higijenske mere po svim površinama, bilo da se koriste ili ne. Njihova lica jesu nasmejana ali se primećuje umor, teško je stalno čistiti, ali tako mora.

Ovaj pilot program jasno daje odgovor na pitanje kako će turizam izgledati u budućnosti, ekstremne mere su izgleda naša realnost, pa i ne treba da se čudimo ljudima koji na plažama nose maske, ili konobarima koji sa mukom po vrelom pesku sa vizirima i rukavicama nose koktele i služe goste.

Original Article