Eko turizam, spas za post-kovid period u Srbiji?

32

Sredinom 20. veka, turizam se u velikoj meri promenio, i doživeo je pravu ekspanziju, što je najavilo rapidno razvijanje ove industrije. Nakada je broj putnika na godišnjem nivou iznosio oko 50 miliona, dok je u poslednjoj dobroj godini za turizam iznosio milijardu i po. Međutim, pandemija koronavirusa dovela je do značajnog pada i do nezapamćene krize u turizmu. Gde se tu Srbija nalazi?

Pandemija je nakon skoro godinu dana svoje surovosti uticala na sve delove naših života, a jedna od tema koja se sve više pominje je kako će izgledati putovanja u narednom periodu. Ukoliko pratimo aktuelne trendove, sasvim je jasno da će turistima biti najbitnija bezbednost, a odmah posle toga je izbor same destinacije.

Danas su najpopularnije destinacije na kojim nema puno turista, i uglavnom su to nacionalni parkovi ili parkovi prirode. Ekološka svest je danas najbitnija svima, a eko turizam koji je beležio blagi porast poslednjih godina sada je nova šansa koja može spasiti ovu industriju u periodu pred nama.

Takav trend je zabeležen i u Srbiji, i domaći turisti, kao i oni strani, pokazali su sve više interesovanja za takav oblik putovanja. Prirodna dobra i nacionalni parkovi su budućnost turizma, a održivost je jedna od ključnih vrednosti. Transformacija nacionalnog turizma je izuzetno bitna kako bi se pravilno iskoristio pun potencijal za razvoj eko turizma.

Naša velika šansa ležu u činjenici da imamo izuzetna prirodna dobra, kao i bogatu kulturno-istorijsku baštinu, i dobrim planiranjem i zajedničkim radom možemo izgraditi to iskustvo koje nam nedostaje, iskustvo koje pruža priliku da budemo odgovorni prema sebi, prema drugima i prema prirodi istovremeno. Na taj način, osim promovisanja svoje zemlje, možemo unaprediti i privredu i pozitivno uticati na razvoj ruralnih i manje razvijenih delova Srbije.

Original Article