DW: Nemačka – očajnička potraga za negovateljima

112

Nemačkoj nedostaje 50.000 negovatelja. Ministar zdravlja Jens Špan želi da taj problem želi rešiti uz pomoć radne snage iz inostranstva. Ali u doba pandemije korona-virusa to nije baš lako, piše DW.COM.

„Jednog dana ćeš da pričaš kako si uspeo u životu. Bićeš primer drugima“ – to piše ispo jedne fotografije koju je Herbert Otoniel Perez Viktoriano postavio na Fejsbuk. Zvuči kao velika vizija, ali Perez Viktoriano je već sada za mnoge uzor. Taj 29-godišnjak iz južnog Meksika dobio je posao u berlinskoj klinici Šarite. Tamo radi kao negovatelj i brine o pacijentima koji boluju od zaraznih i plućnih bolesti. Radi od novembra 2018. zajedno s 20 drugih negovatelja i medicinskih sestara iz Meksika.

Ali njegov put do Nemačke nije bio jednostavan. Krajem 2016. se u svojoj domovini javio na oglas agencije za posredovanje u pronalaženju posla u inostranstvu i počeo da uči nemački jezik. Do tada je već godinu dana radio kao negovatelj. Ali neposredno pre nego što je trebalo da krene u Nemačku, ..

The post DW: Nemačka – očajnička potraga za negovateljima appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article