Država i grad na steni – granica između dva sveta

71

Ovaj deo sveta sastavljen je od dva naroda, Španaca i Britanaca, pa je takva i njegova priroda. S jedne strane opušten i razdragan, s druge uglađen i rezervisan, Gibraltar je ipak ostao veran onom delu Evrope gde se i dalje vozi sa desne strane puta

Gibraltar je grad i država na steni, nešto potpuno drugačije od svega što postoji u ovom delu sveta. Iako je to suverena država, samostalna, suštinski pripada teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, i taj deo je definisao njegov dualni identitet. Od Španaca je nasledio razdraganost i opuštenost, od Britanaca hladnokrvnost i proračunatost.

Država i grad na steni - granica između dva sveta

Gibraltar se nalazi se na jugu Pirinejskog poluostrva, između Atlanskog okeana i Sredozemnog mora, između Afrike i Evrope. Tokom ratova je baš zbog toga imao veoma važnu stratešku ulogu, a tako je ostalo do danas, ova država je izuzetno bitna lokacija za svaku komunikaciju.

Glavni grad ove države nosi isto ime, službeni jezik je naravno engleski, i osim toga ništa drugo vam ne može reći da se nalazite na nekoj anglosaksonskoj teritoriji, imajući u vidu klimu, narod i kulturu. Ovde živi oko oko 30.000 stanovnika, ostala je kultura ispijanja čajeva i crvenih telefonskih govornica, ali u novim uslovima, ovde nema sumornog vremena i hladnih dana.

Država i grad na steni - granica između dva sveta

Obala Gibraltara duga je 12 kilometara i podeljena je (opet) na dve strane, istočnu, gde se nalaze dva manja ribarska naselja, i zapadnu, na kojoj živi najviže stanovnika. Gibraltar je baš zbog podela i stranih uticaja zanimljiv, i ovde se mogu primetiti španski, britanski i severnoafrički uticaji, pa je takva i kultura i gastronomija, posebna i autentična.

Simbol Gibraltara svakako Gibraltarska stena, poznata u istoriji kao deo Herkulovih stubova, a do nje se najlakše stiže žičarom, odakle se pruža pogled na oba kontinenta. Oko stene se prostire i plaža na kojoj se stanovnici redovno opuštaju i uživaju.

Država i grad na steni - granica između dva sveta

Iako je ovaj deo sveta poznat svima, turisti nisu baš dobro upoznati sa svim lepotama i sadržajima Gibraltara, i tu nepravdu bi trebalo ispraviti. Od najlepše prirode, do vrlo interesantne kulture, Gibraltar je jako zanimljiv, posebno zbog činjenice da se nalazi na granici dva kontinenta, dva potpuno različita sveta, i to se vidi na svakom koraku.

Original Article