Drežnica, slovenačka idila u dolini Soče

64

Na samo 6 kilometara severno od Kobarida u podnožju planine Krn u Sloveniji nalazi se gradić u kojem žive gostoljubivi i srdačni ljudi. Dok se većina putnika koja poseti ovaj kraj zadržava u Kobaridu, predlažemo da odete do malog gradića Drežnica kako bi se zbližili sa meštanima i uživali u prirodi

Na zapadu Slovenije, u podnožju planine Krn u Nacionalnom parku Triglav, smestilo se malo selo Drežnica. Ova prava slovenačka idila se nalazi u predivnoj dolini reke Soče, što je dovoljan razlog da je posetite.

Drežnica je okružena planinama, potocima, slapovima i livadama. To je pre svega jedan raj na zemlji u kom žive izuzetno gostoljubivi meštani koji selu daju poseban šarm. Selo svoje ime duguje mestu gde se nalazi, Drežnica znači šuma i prvi put se pominje u 13. veku.

Kako navodi BBC, posebno su interesantni meštani u ovom selu. Oni su izuzeno gostoljubivi i rado dočekuju goste. Uglavnom se bave poljoprivredom i pomalo turizmom, a iz ljubavi pre svega se bave i stočarstvom. Ovde uzgajaju posebnu vrstu planinskih koza kojih je ostalo jako malo, ukupno oko 600 koza u celoj Sloveniji. Sa njima vole da provode vreme na planinskim pašnjacima što im obezbeđuje odličnu kondiciju.

U Drežnici možete uživati u lokalnoj hrani koja se služi u domaćinstvima. Hrana je potpuno domaća i organska, i na nju su naročito ponosni. Ovde obavezno morate probati domaći sir, mleko, marmelade, med i još puno toga. Meštani imaju i jedan specijalitet koji svaki turista mora da proba, u pitanju je delikates frika. On se priprema od sira koji se mesa sa jajima, slaninom i krompirom.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ovo selo je uglavnom mesto odakle se kreće na izlete po okolini. U blizini sela se nalaze slapovi Kozjak, Curk, Sopota i Krampez, a tu je i poznata Snježna jama. Osim toga, tu je dolina reke Soče i Nacionalni park Triglav, što vam može obezbediti uživanje za bar par nedelja.

Posebno su interesantne outdoor aktivnosti i avanture u prirodi. od hajkinga do vožnje paraglajderom, ovde ima svega. Priroda je ovde bila jako darežljiva, i ukoliko vas put odvede na taj kraj Slovenie sigurni smo da ćete uživati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Drežnica, slovenačka idila u dolini Soče se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article