Drevne italijanske kuće za izbegavanje poreza

106
drevne-italijanske-kuce-za-izbegavanje-poreza

Pulja je poznata po vrhunskom maslinovom ulju, voćnim crvenim vinima i orecchiette testenini, ali takođe i po drevnim arhitektonskim čudima zvanim truli. Ove kućice su posebno brojne u gradu Alberobelo, gde ih ima otprilike oko 1.500  ukupno. Neke od njih su pretvorene u lokale, kafiće ili zanatske radionice, pa čak i butik hotele

Na oko 60 kilometara južno od lučkog grada Barija, na peti italijanske čizme, nalazi se jedno malo naselje sa interesantnim kućicama. Sve imaju kupaste krovove prekrivene kamenim pločama, i u prošlosti su bile (verovali ili ne) kuće za izbegavanje poreza. Kako je to moguće?

Truli (trulli), kako se nazivaju ove kuće, imaju jaku simboličku vrednost na tim prostorima. One predstavljaju seljake Pulje, koji su vredni i radni ljudi, ponosni na svoju predanost zemlji i ekonomskoj nezavisnosti. Ove kuće su praktično zidane bez vezivnog materijala, kamenje se samo pažljivo slagalo u krug.

Legenda kaže da je konstrukcija ovih koliba namerno zamišljena bez posebnog vezivnog materijala, gipsa ili maltera. U drevnim vremenima, Ferdinand I, vladar Napuljskog kraljevstva od 1458. do 1494. godine je dao porodici Acquaviva zemljište pod šumom, koje je kasnije nazvano Alberobelo, kao nagradu za borbu u ratovima.

Porodica je dozvolila manjim grupama sugrađana da se nasele da obrađuju i zemlju u zamenu za određene ustupke i usluge. Međutim, budući da su feudalci morali plaćati porez na naselja, porodica Acquaviva je naredila radnicima da svoje kuće (trulli) grade tako da su mogli da ih sruše pre dolaska kraljevih poreznika. Nakon odlaska poreznika, kućice su brzo i lako ponovo podizane, navodi BBC.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Naselje broji oko 1500 kamenih kružnih kućica. Danas su obložene malterom i boje se isključivo u belo. Alberobelo je grad pod zaštitom Uneska, sa gusto načičkanim truli kućicama, uskim kamenim ulicama punim turista, cvetnim aranžmanima i veselim izlozima sa suvenirima. Većina kućica je preuređena u pansione ili luksuzne hotele sa bazenima i vlada veliko interesovanje za njihovu kupovinu ili iznajmljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Drevne italijanske kuće za izbegavanje poreza se pojavio prvo na TU magazin.