Divlja prostranstva švajcarske Azije

178

Kirgistanska divlja i nesputana prostranstva privlače sve veći broj turista, posebno zbog toga što mistika u kombinaciji sa neukrotivom prirodom izaziva strahopoštovanje kod svih putnika

Nama još uvek nekako daleka i neshvatljiva zemlja Kirgistan, u srcu Azije, sa neverovatnom netaknutom prirodom i dugom tradicijom nomadskih plemena, danas prosto traži turiste, i predstavlja pravu destinaciju za “ozbiljne” putnike.

Divlja prostranstva švajcarske Azije

Priroda Kirgistana privlači avanturiste iz celog sveta, posebno one koji žele da istraže remek-dela prirode, ali takođe i ljudskih ruku. Jadan od gradova, Tash Rabat, mistično mesto koje se nalazilo na legendarnom Putu svile, odlična je destinacija za sve one turiste koje zanimaju off destinacije.

Tash Rabat se nalazi na 3.200 metara nadmorske visine, nedaleko od kineske granice, i nekada je bio obavezna okrepna stanica i svratište za karavane koje su se kretali Putem svile.

Divlja prostranstva švajcarske Azije

Ovo mesto nije baš tako pristupačno, gotovo osam meseci godišnje sneg blokira put sa najbližim gradom At-Bashijem, pa je on praktično odsečen od sveta. Dugo je bio poznat po tome što je pružao utočište putnicima koji su bežali od surovih vremenskih neprilika, pa je sama priroda mesta kosmopolitska.

Prema lokalnim izvorima, grad, tj tvrđava koja je bila osnova za razvijanje naselja potiče iz 15. veka, ali postoje istorijski tragovi koji govore da je grad zapravo nasto još u 10. veku. Tash Rabat je imao značajnu političku i trgovačku ulogu na Putu svile, u drevna vremena izgradnja infrastrukture je bio zahtevan poduhvat, a grad je pružao neophodnu logistčku podršku.

Divlja prostranstva švajcarske Azije

O samoj prirodi ove zemlje ne treba puno govoriti, oštri vremenski uslovi i izolovanost od sveta učinili su svoje, pa je zemlja jako zanimljiva jer tamo vladaju neki zakoni i načini života koji su mogući jedino kod njih, što i jeste kuriozitet, pa je ona poseban turistički biser koji treba polako da se otkrije, i da se uživa u svakoj njenoj interesantnosti.

Original Article