Digitalizacijom arhivske građe čuvaju delove istorije

133

Višegodišnji projekat digitalizacije arhivske građe koji realizuje Srpski kulturni centar iz Vukovara pokrenut je 2018. godine sa ciljem da se svi značajni dokumenti srpske zajednice vukovarskog kraja prebace u digitalni oblik i kao takvi budu dostupni zainteresovanoj javnosti. Ovaj posao je u prve dve godine finansijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a u ovoj godini sredstva je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vlade AP Vojvodine. Treći deo projekta koji će ove godine trajati devet meseci, a koji obuhvata digitalizaciju vukovarske pravoslavne parohije i vukovarskog namesništva, predstavljen je u prostorijama SKC-a 22. septembra.

– Digitalizacija je trend u arhivskoj struci i uz pomoć nje radimo na čuvanju materijala tamo gde nemamo uslova da adekvatno sačuvamo tu građu. Samim tim je činimo dostupnom svima onima koji su zainteresovani za istraživanja na ovom planu. Takav je trend u celom svetu, da dokument..

The post Digitalizacijom arhivske građe čuvaju delove istorije appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article