Destinacije koje turisti ređe posećuju

102

Postoji dosta destinacija i turističkih sadržaja koji se ne nalaze na turističkim mapama svetskih putnika. Neke od njih su jednostavno nedostupne, daleke i izolovane, a neke se ne preporučuju zbog ne baš tako zgodnih socijalno-ekonomskih i političkih dešavanja. A da imaju šta da ponude turistima, imaju…

Ukoliko otputujete do Venecije ili Beča, to vas neće naročito proslaviti kao avanturistu ili neustrašivog putnika. Iskusni svetski putnici danas traže nešto više od putovanja, pa se često uz dobru organizaciju pakuju i odlaze u krajeve sveta gde turisti i nisu baš česta pojava. Ovo je priča o takvim destinacijama, a njih ima nebrojeno širom naše lepe planete.

Uskršnja ostrva

Uskršnja ostrva su u suštini udaljena od svega, i to je destinacija koja se zaista nalazi na kraju sveta. Najbliže naseljena zemlja udaljena je skoro 1.800 kilometara, a vrhunac lepote ovog ostrva, osim prirode naravo, jesu i mistične skulpture poznate kao Moai. Kako meštani vole da kažu, ove statue su nekad hodale, a naučnici još uvek pokušavaju da ustanove koja je prava funkcija ovih monumentalih spomenika.

Destinacije koje turisti ređe posećuju

Tibet

Tibet se nalazi na krovu sveta, i najpoznatiji je po Dalaj Lami, duhovnom vođi. Tibet je pod kineskom okupacijom punih 70 godina, od Drugog svetskog rata, godinama je rušen njegov kulturno-istorijski identitet, kao i terotorijalna suverenost i nezavisnost. Osim toga, sama izolovanost mesta dovoljan je razlog da ovaj kraj sveta bude gotovo apsolutno neposećen od strane turista.Destinacije koje turisti ređe posećuju

Palestina

Ova teritorija takođe već godinama ima nestabilnu političko-ekonomsku situaciju, i nije baš tipična turistička destinacija. Ovo područje je okruženo Izraelom i obuhvata pojas Gaze i Zapadnu obalu. Ovde je poslednjih decenija život jako težak, ali to nije dovoljan razlog da turisti izgube interesovanje za ovom interesntnom teritorijom koja je opisivana i u Bibliji. Od gradova treba izdvojiti Vitlejem, mesto gde se može probati neverovatno dobra gastronomija, neka kombinacija domaćih namirnica i mediteranske kuhinje u kojoj dominira povrće i riba.

Destinacije koje turisti ređe posećuju

Krim

Poluostrvo Krim se nalazi na Crnom moru, i od 2014. godine je pod ruskom kontrolom, dok ga Ukrajinci i dalje smatraju svojim. Ovaj deo oko Crnog mora je neverovatno lep, o tome svedoče i brojni putopisi, međutim, zbog situacije i problema oko svojatanja ovog dela zemlje, najveći problem je dobiti vizu, što dosta komplikuje samu organizaciju putovanja. Međutim, ako se ipak odlučite da odete, čeka vas neverovatna prirodna lepota i potpuno nova iskustva rusko-ukrajinskog gostoprimstva, kao i stara dobra čašica razgovora.

Destinacije koje turisti ređe posećuju

Original Article