Dejana Ocić: „Preci su mi na čuvanje ostavili zemlju i knjigu“

142

Od rane mladosti Dejana Ocić bavi se knjigom koju je zavolela prvo kao čitalac, potom kao kći pisca, da bi kasnije i sama učestvovala u njenom nastajanju. Urednik je za leksikografiju i za srednjoškolske udžbenike filozofije u beogradskom Zavodu za udžbenike, nacionalnoj izdavačkoj kući. Osim učešća u izradi enciklopedija, bavi se i njihovom teorijom. Smatra da je knjiga ključ opstanka jednog naroda. Povod za razgovor s njom je organizacija drame koja je inspirisana upravo jednom značajnom knjigom. Reč je o monodrami Jelene Puzić „Pu, spas za sve nas“, kreiranoj po motivima dnevnika mnogima tek od nedavno poznate heroine Diane Budisavljević.

Dugo se bavite kulturnom i prosvetnom delatnošću, uređujete i priređujete knjige, ali i sami pišete. Knjige su Vam u rukama takoreći celoga života. Šta vas toliko strasno veže za knjige i pisanu reč?

– Verovatno to što sam s njima odrastala, ali ponajviše što sam u njima vremenom prepoznala taj tihi ali uporni otpor prolaznosti vremena. Knjiga na..

The post Dejana Ocić: „Preci su mi na čuvanje ostavili zemlju i knjigu“ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article