Dejan Jović: „Kad prestanemo da slavimo rat, bićemo na putu trajnog mira“

55

Intervju sa doktorom političkih nauka, univerzitetskim profesorom, urednikom i članom redakcija više časopisa Dejanom Jovićem.

Pre nešto više od mesec dana organizovali ste konferenciju povodom godišnjice potpisivanja Erdutskog sporazuma. Zašto se danas u Hrvatskoj, 25 godina od rata, veći naglasak daje na rat, a ne na mir, na jedan mirovni sporazum?

– Zato što su još uvek glasne i aktivne snage koje imaju direktne koristi od toga da se slavi rat, a ne mir. Takođe, ima i onih koji žale zbog potpisivanja Erdutskog sporazuma, smatrajući da bi bilo bolje da se i u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu dogodila neka Oluja broj 2. Ima onih koji smatraju da je rat završio nepravedno, ili da uopšte nije završio, jer su, navodno, neprijatelji svuda oko njih. Organizujući ovu konferenciju, SNV, a posebno Arhiv Srba u Hrvatskoj koji sada intenzivno radi na istraživanju 1990-ih, želeo je pokazati da je Erdutski sporazum bio važan i pozitivan događaj i drago nam je da smo u tome imali pod..

The post Dejan Jović: „Kad prestanemo da slavimo rat, bićemo na putu trajnog mira“ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article