Deia, Španija za boeme i umetničke duše

26

U ovom delu Španije je sasvim uobičajeno da vidite umetnike kako stvaraju umetnička dela na ulicama dok šetate, i oni će rado podeliti svoje ideje sa vama. Oni često pričaju o tome kako je ovo mesto toliko posebno, da je čak i u najtmurnijim danima selo obojeno u hiljadu boja

Na španskom ostrvu Majorka nalazi se malo mesto Deia, selo koji već nekoliko decenija posećuju uglavnom boemi i umetnici, jer im pruža jedinstveno utočište i večnu inspiraciju.

Od glavnog grada ostrva, čuvene Palma de Majorke, udaljeno je možda pola sata vožnje automobilom, i smešteno je u zagrljaju Tramuntana planina. Njega kao i sva mediteranska sela odlikuju uske kamene ulice, i ceo ambijent podeća na pravu oazu u kojoj žive Muze, zaštitnice različitih duhovnih aktivnosti čoveka.

Svoju reputaciju je selo zaradilo činjenicom da su u njemu boravili brojni književnici i muzičari, naročito nakon Drugog svetskog rata kada je započeo period masovnijih putovanja. Deia je steklo svoju popularnost na skroman način, u početku je to bilo samo malo ribarsko naselje nastalo u maslinjacima, a njegovo ime dolazi od mavarske reči “ad daia” koja u prevodu znači selo.

Danas, iako je donekle nepoznato turistima, selo je mesto na kome se okuplja veliki broj najpoznatijih i najbogatijih ljudi, samo neki od njih su Ričard Brenson, Mik Džeger i Majk Oldfild. Njima je ovakva oaza pružila ne samo dom, već i skrovište na kome se uticaj spoljnog sveta ne može baš tako jasno videti. Ovde još uvek važe neka druga pravila.

U naselju danas stalno živi nešto manje od hiljadu stanovnika, a gotovo polovinu njih čine doseljenici iz drugih zemalja. Svi oni tvrde da je mestašce čarobno, i da posebna čar dolazi od planina koje u kombinaciji sa morem šire pozitivnu energiju, isceljujuću, pa je život, bar onima sa malo dubljim džepom, znanto lakši i podnošljiviji.

Original Article