Dečak sa potresne fotografije iz ustaškog logora danas živi u Silašu

243

Iz perioda Drugog svetskog rata na našem prostoru nastalo je na hilјade fotografija i snimaka na kojima se nalaze deca. Tako danas imamo sačuvane fotografije i snimke srpske dece u ustaškim uniformama, sa pokrštavanja, u kolonama, logorskim sobama, ali i izmučene, preminule i ubijene dece.

Na jednoj od takvih fotografija koja se često pojavlјivala, a i danas se pojavlјuje u različitim dokumentarnim filmovima, knjigama i časopisima, nalazi se devojčica koja leži na podu neke prostorije i dečak koji sedi pored nje. Taj dečak je Milan Bižić (1938), danas osamdesetdvogodišnjak u penziji, koji živi u Silašu, mestu svog rođenja.

Milanova porodica u Silaš je došla dvadesetih godina prošlog veka. Poznato je da je Kralјevina Srba, Hrvata i Slovenaca provodila agrarnu reformu koju je pratila i kolonizacija solunskih dobrovolјaca. Milanov deda kao solunski dobrovolјac tako je od države u Silašu dobio zemlјu i okućnicu.

Već na samom početku Drugog svetskog rata prve žrtve ustaša i mađarskih faš..

The post Dečak sa potresne fotografije iz ustaškog logora danas živi u Silašu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article