„Dara iz Jasenovca” u borbi za Oskara i Zlatni globus

108

Srbiju će u trci za najprestižniju filmsku nagradu „Oskar” predstavljati film „Dara iz Jasenovca” poznatog režisera Predraga Gage Antonijevića. Tako je odlučila komisija sastavljena od velikih imena srpske glumačke scene. U njihovoj odluci ističe se kako je ovaj film „Emotivna, snažna drama koja se bavi istorijskom temom, nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila.”

Naime, radnja filma govori o stradanju srpske dece u logoru smrti Jasenovac u vreme zloglasne Pavelićeve NDH. Nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari srpsko stanovništvo mahom završava u koncentracionom logoru Jasenovac. Među tom gomilom nesrećnih ljudi bila je i desetogodišnja Dara sa majkom i dva brata. Nakon što su joj ustaše ubile majku i brata, smisao Darinog života postaje borba za spas mlađeg brata.

Ovaj filmski projekat može da se ..

The post „Dara iz Jasenovca” u borbi za Oskara i Zlatni globus appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article