Dan srpskog jedinstva iz ugla Dragane Zimonjić iz Vajnfeldena u Švajcarskoj

111

15.09.202015.09.2020

Srbija i Republika Srpska, od danas po prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je toga dana 1918. godine probijen Solunski front. Praznik se obeležava zajedno i u Srbiji i Republici Srpskoj kao i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta – što bi trebalo da simbolizuje jedinstvo srpskog naroda.

Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Dragana Zimonjić, veliki društveni aktivista iz Švajcarske napisala je svoje viđenje ovog praznika uz pitanje da li ćemo se „dozvati pameti i shvatiti da je veran i vredan pripadnik svoga roda“ sa bilo kod drugog mesta sa ove naše planete . Njeno viđenje prenosimo u celosti:

– Od danas još jedan ( više) praznik – Dan srpskog jedinstva…kritičari bi rekli uzalud, oni skloni proslavama će pitati da li će biti neradni dan a za stvarno jedinstvo srpskog naroda pitaćemo se mi, neki treći SRBI rasejani svuda po svetu a ne samo u zemlji sa kojom nas Drina d..

The post Dan srpskog jedinstva iz ugla Dragane Zimonjić iz Vajnfeldena u Švajcarskoj appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article